Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 13.01.2016.
13:43
dw.com, Vestionline A

Šta ostaje posle Obame?

U svom poslednjem govoru o stanju nacije, predsednik SAD Barak Obama skicirao je svoju političku zaostavštinu. Ipak, nije mogao da izbegne ni vruće teme.

Reuters
Amerikanci će u novembru izabrati novog predsednika

Samo retki predsednici SAD proveli su dva puna mandata u Beloj kući. Onaj ko je imao tu mogućnost, dobio je i šansu da u poslednjoj godini predsedničkog mandata održi tradicionalni govor o stanju nacije pred oba doma Kongresa i pritom potpuno svesno svede bilans.

U poslednjih 50 godina to je pošlo za rukom samo Ronaldu Reganu, Bilu Klintonu i Džordžu V. Bušu - i sada Baraku Obami. Baš kao i njegovi prethodnici, i predsednik Obama je svoj poslednji govor naciji ovog utorka iskoristio da izreklamira svoje mesto u američkoj istoriji.

"SAD ne treba da budu svetski policajac"

Kao jedan od najvećih izazova u spoljnoj politici tokom svog mandata, Obama je istakao borbu protiv Islamske države, ali je kritikovao republikance zbog preuveličanih tvrdnji o moći te terorističke organizacije.

Republikanci, kao i neke demokrate, smatraju da se moć Islamske države potcenjuje i da to SAD čini podložnim napadima na američkom tlu. 

Misija SAD, rekao je Obama, treba da bude da učini svet bezbednim, ali da ne postane svetski policajac.

- SAD ne mogu da pokušavaju da preuzmu i ponovo izgrade svaku zemlju koja upadne u krizu. To nije liderstvo, to je recept za bezizlaznu situaciju, prolivanje američke krvi i bogatstva koje će nas na kraju oslabiti. To je lekcija iz Vijetnama, Iraka i do sada je trebalo da je naučimo - kazao je Obama.

“Predstavio je sebe kao istorijski važnog predsednika”

- Obama se izjasnio o određenim političkim temama, ali samo onoliko koliko mu one pomažu da potvrdi svoju "predsedničku veličinu", dakle onoliko koliko mu one pomažu da sebe predstavi kao istorijski važnog predsednika - ocenjuje Dženifer Merčijesa, ekspertkinja za političku retoriku sa teksaškog univerziteta A&M.

Reuters
Mnogi su očekivali više kada je Obama izabran za predsednika SAD

Ali da bi sebe, koliko je to moguće, predstavio i kao predsednika koji i u poslednjoj godini svog mandata još može da deluje, a ne da bude, kako to u Americi kažu "hromi patak" (Lame Duck), dakle manje-više nemoćan političar na kraju karijere, Obama će verovatno od pooštravanja američkog zakona o oružju napraviti centralnu temu u poslednjoj godini mandata.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.01.2016. 16:51
posle Obama.....pa žal za mladost!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online