Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 13.01.2016.
07:45
N. Jokić - Vesti A

EK optužila Belgiju: Zakoni služe korporacijama

Evropska komisija (EK) ocenila je belgijski poreski sistem kao ilegalan jer favorizuje velike multinacionalne kompanije i sada traži da 35 tih giganata uplati oko 700 miliona evra na ime neplaćenog poreza u Belgiji.

Reuters
Jabvnost mora da zna: Margaret Vestager govori o velikoj poreskoj mućki

- Najmanje 35 multinacionala, sa sedištima uglavnom u EU, imale su koristi od ovog poreskog sistema i sada treba da uplate poreze koje nikada nisu platile u Belgiji - saopštila je EK.

Na konferenciji za novinare u Briselu je Margaret Vestager, komesarka za konkurenciju, odbila da otkrije imena kompanija, rekavši jedino da je reč o širokoj lepezi delatnosti kojima se bave i robe koju proizvode. Prema britanskom "Fajnenšel tajmsu", među 35 multinacionala nalaze se brazilsko-belgijski proizvođač piva AB in bev (inače najveći na svetu u toj privrednoj grani) i proizvođač cigareta Britiš ameriken tobako.

Optuženi "uzbunjivači"

Za sada, zbog afere Luksliks, pred sudom će se naći jedino "uzbunjivači" koji su otkrili ovu mućku: pravnik Antoan Deltur i novinar Eduar Peren. Optuženi su za odavanje poslovne tajne.

Elegantna prevara

EK je otvorila istragu u februaru 2015. godine povodom odrednice u belgijskom poreskom sistemu koja je isključivo multinacionalnim kompanijama omogućavala da plaćaju znatno umanjen porez. Bilo je dovoljno da preduzeća registrovana u Belgiji deklarišu deo novca koji se slivao na njihove belgijske račune kao zaradu koja proizilazi iz inostranih grana multinacionalnog preduzeća. Ovu olakšicu su odobravale belgijske poreske vlasti, a da pri tom to nije važilo za domaća belgijska preduzeća, a ni strana koja nisu deo multinacionalnih grupacija.

I drugi su grešni

U oktobru 2015. godine Evropska komisija objavila je slične odluke protiv Luksemburga i Holandije zbog "ilegalnih poreskih olakšica" filijali Fijata i Starbaksu, što po oceni EK nije u skladu sa "evropskim pravilima u pogledu državne pomoći".

Luksemburg pokupio kajmak


Odluka Evropske komisije o Belgiji objavljuje se u kontekstu daleko većeg skandala poznatog pod imenom Luksliks, koji je izbio kada su pre dve godine mladi pravnik Antoan Deltur i novinar Eduar Peren otkrili da u Luksemburgu postoji prava industrija planetarne utaje poreza.
Luksemburška vlada, na čijem čelu se sa kratkim prekidima 20 godina nalazio niko drugi do sadašnji predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, sklopila je tokom dve decenije ugovore sa oko 340 najvećih multinacionalnih kompanija i banaka.

Sve su svoje aktivnosti registrovale u Luksemburgu, gde su onda uz pomoć specijalizovanih advokatskih kancelarija ozakonjivale neplaćanje poreza u matičnim zemljama. Od procenata za ove usluge mali Luksemburg postao je bogat kao Katar. Da bi se odbranio od poslaničkih napada u Evropskom parlamentu, Žan-Klod Junker je ukazivao i da i druge zemlje kao Belgija, Holandija i Irska rade isto kao Luksemburg.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online