Sreda 13.01.2016.
07:45
N. Jokić - Vesti

EK optužila Belgiju: Zakoni služe korporacijama

Reuters
Jabvnost mora da zna: Margaret Vestager govori o velikoj poreskoj mućki

- Najmanje 35 multinacionala, sa sedištima uglavnom u EU, imale su koristi od ovog poreskog sistema i sada treba da uplate poreze koje nikada nisu platile u Belgiji - saopštila je EK.

Na konferenciji za novinare u Briselu je Margaret Vestager, komesarka za konkurenciju, odbila da otkrije imena kompanija, rekavši jedino da je reč o širokoj lepezi delatnosti kojima se bave i robe koju proizvode. Prema britanskom "Fajnenšel tajmsu", među 35 multinacionala nalaze se brazilsko-belgijski proizvođač piva AB in bev (inače najveći na svetu u toj privrednoj grani) i proizvođač cigareta Britiš ameriken tobako.

Optuženi "uzbunjivači"

Za sada, zbog afere Luksliks, pred sudom će se naći jedino "uzbunjivači" koji su otkrili ovu mućku: pravnik Antoan Deltur i novinar Eduar Peren. Optuženi su za odavanje poslovne tajne.

Elegantna prevara

EK je otvorila istragu u februaru 2015. godine povodom odrednice u belgijskom poreskom sistemu koja je isključivo multinacionalnim kompanijama omogućavala da plaćaju znatno umanjen porez. Bilo je dovoljno da preduzeća registrovana u Belgiji deklarišu deo novca koji se slivao na njihove belgijske račune kao zaradu koja proizilazi iz inostranih grana multinacionalnog preduzeća. Ovu olakšicu su odobravale belgijske poreske vlasti, a da pri tom to nije važilo za domaća belgijska preduzeća, a ni strana koja nisu deo multinacionalnih grupacija.

I drugi su grešni

U oktobru 2015. godine Evropska komisija objavila je slične odluke protiv Luksemburga i Holandije zbog "ilegalnih poreskih olakšica" filijali Fijata i Starbaksu, što po oceni EK nije u skladu sa "evropskim pravilima u pogledu državne pomoći".

Luksemburg pokupio kajmak


Odluka Evropske komisije o Belgiji objavljuje se u kontekstu daleko većeg skandala poznatog pod imenom Luksliks, koji je izbio kada su pre dve godine mladi pravnik Antoan Deltur i novinar Eduar Peren otkrili da u Luksemburgu postoji prava industrija planetarne utaje poreza.
Luksemburška vlada, na čijem čelu se sa kratkim prekidima 20 godina nalazio niko drugi do sadašnji predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, sklopila je tokom dve decenije ugovore sa oko 340 najvećih multinacionalnih kompanija i banaka.

Sve su svoje aktivnosti registrovale u Luksemburgu, gde su onda uz pomoć specijalizovanih advokatskih kancelarija ozakonjivale neplaćanje poreza u matičnim zemljama. Od procenata za ove usluge mali Luksemburg postao je bogat kao Katar. Da bi se odbranio od poslaničkih napada u Evropskom parlamentu, Žan-Klod Junker je ukazivao i da i druge zemlje kao Belgija, Holandija i Irska rade isto kao Luksemburg.

2024 © - Vesti online