Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 08.01.2016.
09:56
Tanjug A

Američka raketa greškom isporučena Kubi

Američka raketa "Helfajer" bez bojeve glave greškom je 2014. godine transportovana iz Evrope na Kubu, objavio je "Volstrit džornal". Iako raketa nije sadržavala eksploziv, list navodi da je prisutna zabrinutost da bi Kuba mogla da podeli detalje o toj tehnologiji sa potencijalnim američkim protivnicima poput Severne Koreje ili Rusije, prenela je agencija AP.

en.wikipedia.org
Američka "helfajer" raketa završila na Kubi

Američki list je objavio tu informaciju pozivajući se na anonimne izvore, ali ju je za AP potvrdio i jedan američki zvaničnik upoznat sa tom situacijom, koji nije ovlašćen da o tome govori javno pa je zatražio da ostane anoniman.

Prema podacima američkog Ministarstva odbrane, "Helfajer" je laserski navođen projektil vazduh-zemlja, težak oko 45 kilograma, koji može da bude ispaljen iz helikoptera poput "apača" ili bespilotne letelice kao što je "predator".

Anonimni zvaničnik je za AP rekao da je proizvođač rakete, kompanija "Lokhid Martin", bio ovlašćen da izvozi projektil bez bojevog punjenja, za potrebe vežbi NATO-a.

On je naveo da su za grešku u transportu rakete, koja je završila na Kubi, odgovorni "Lokhidovi" špediteri i dodao da američke vlasti sarađuju sa tom kompanijom na povratku projektila.

Zvaničnik je istakao da SAD ne žele da bilo kakva odbrambena tehnologija ostane u nesavezničkoj zemlji, bilo da ona ima kapaciteta da je koristi ili ne i dodao da je prisutna velika zabrinutost da bi Kuba mogla da da pristup raketi nekim tehnički naprednijim zemljama.

Kako piše "Džornal", raketa je bila ispravno transportovana u Španiju, gde je korišćena u vojnoj vežbi. Zatim je krenula na zaobilazno putovanje kroz Španiju, Nemačku i Francusku, da bi završila na aerodromu "Šarl de Gol" u Parizu. Sa njega je trebalo da bude vraćena natrag na Floridu, ali je umesto toga ukrcana na let "Er Fransa" za Havanu.

Američki zvaničnici su zatražili od kubanske vlade da vrati raketu, navodi "Džornal". Te dve zemlje su u julu 2015. ponovo uspostavile diplomatske odnose nakon više od 50 godina.

POVEZANE VESTI

Petak 08.01.2016. 11:04
Руси су иначе ”к'о луди” да се дочепају технологије ракете из 70-их година прошлог вијека. Ако је до сада немају, сад им сигурно не треба.
Petak 08.01.2016. 16:16
Kakve su to ludosti. Raketu prevoze civilnim avionima??? Ako je to tacno onda se radi o potencijalnom ugrozavanju putnika. Ko zna koliko ih se zapalilo tokom transporta??? Mozda sam se i sam vozio sa tim americkim smecem "ispod sjedista"???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online