Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.08.2015.
20:42
srbijadanas.com A

"Svako ko je čitao Orvela zna kako funkcioniše američka propaganda"

Jedan od najvećih intelektualaca današnjice, socijalni filozof i profesor lingvistike na Masačusetskom institutu za tehnologiju Noam Čomski ocenio je u intervjuu za "Rašu Tudej" da krivica SAD za stanje sveta potpuno nedozvoljena u američkim medijima.

Reuters
Međunarodno pravo postoji samo kada ga velike sile odobre: Noam Čomski

- Krivica Zapada - konkretno Sjedinjenih Američkih Država - za stanje u svetu, poput ukrajinskog konflikta ili tenzija sa Iranom, još jedna je od ideja koja nije dozvoljena u glavnim američkim medijima - rekao je Čomski, dodajući da stavovi ostatka sveta nisu bitni kada su u suprotnosti sa američkom strategijom.

- 'Zapad' su Sjedinjene Države i svi oni koji stoje uz njih - naveo je ugledni profesor.

- Ono što se u Americi naziva međunarodnom zajednicom podrazumeva Sjedinjene Države i bilo koga ko je u tom trenutku na njihovoj strani. Uzmimo, na primer, pitanje prava Irana da nastavi sa sprovođenjem svoje trenutne nuklearne politike, kakva god ona bila. Rečenica koja se obično čuje je da se međunarodna zajednica tome protivi. Ko spada u tu međunarodnu zajednicu? Oni za koje SAD procene da treba - kategoričan je Čomski.

- Svako ko je čitao Orvela (1984, "Životinjska farma", prim. aut.)  savršeno dobro razume o čemu se tu radi. Ali se to nastavlja, praktično bez komentara - naglasio je Čomski.

On je o tome govorio ove sedmice, neposredno pre saslušanja u Kongresu koje je nosilo zvaničan naziv "Suočavanje sa ruskim pretvaranjem informacija u oružje". Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa Ed Rojs rekao je da "ruski mediji sada stvaraju raskol društva u inostranstvu i zapravo od informacija prave oružje".

Profesor lingvistike na Masačusetskom institutu za tehnologiju rekao je da bi "kada bi postojala i najmanja zamisliva mogućnost da je iskren", predstavnik Rojs mogao govoriti o američkim medijima.

Podsetio je na nedavnu priču iz "Njujork tajmsa" u kojoj su navedeni razlozi zašto ne treba verovati Iranu, u svetlu privremenog dogovora o iranskim nuklearnim ambicijama između Teherana i Vašingtona, u kom su učestvovale i druge velike globalne sile.

- Najinteresantnija je optužba da Iran destabilizuje Bliski istok jer podržava militante koji su ubijali američke vojnike u Iraku - rekao je Čomski.

- To je kao da su 1943. mediji nacističke Nemačke kritikovali Englesku za destabilizaciju Evrope, pošto je podržavala partizane koji su ubijali nemačke vojnike. Drugim rečima, pretpostavka je takva da kada Amerika napadne, ubije nekoliko stotina hiljada ljudi, uništi zemlju, izazove konflikte među sektama koji sada razaraju Irak i čitav region, tu se radi o stabilizaciji. Ako neko tome pruži otpor, onda je to destabilizacija.

Obrtanje činjenica

Reuters
Približavanje Kubi nema veze sa demokratijom

Čomski je američku medijsku propagandu povezao i sa nedavnim potezima američkog predsednika Baraka Obame da se približi Kubi, državi koju su SAD dugo smatrale izvorom terora, dok su joj nametale stroge sankcije. Čomski kaže da su se glavne američke medijske kuće izuzetno potrudile da predstave kako je Kuba, a ne SAD, izolovana strana na zapadnoj hemisferi.

- Činjenice su veoma jasne. Ovo je slobodno i otvoreno društvo, pa imamo pristup internim dokumentima na izuzetnom nivou. Ne možete tvrditi da to ne znate. Nije kao da se radi o totalitarističkoj državi gde ne postoji evidencija. Znamo šta se desilo. Administracija (predsednika) Kenedija pokrenula je veoma ozbiljan teroristički rat protiv Kube. Bio je to jedan od faktora koji su doveli do raketne krize. Bio je to rat koji je oktobra 1962. trebalo da dovede do invazije, za koju su Kuba i Rusija po svoj prilici znale. Stručnjaci sada smatraju da je to jedan od razloga za razmeštanje raketa. Taj rat se nastavio godinama. (U SAD) nije dozvoljeno da se o tome govori. Jedino što može da se pomene je da je bilo nekih pokušaja atentata na (Fidela) Kastra, a oni se mogu otpisati kao nekakvi marifetluci CIA. Ali sam teroristički rat bio je veoma ozbiljan.

Obama je promenio kurs u politici prema Kubi ne iz razloga koji su u skladu sa slobodom ili demokratijom, kako to američki mediji pokušavaju da "proguraju", rekao je Čomski.

- Ne radi se tu o plemenitom gestu, samo o svesti Obame da su Sjedinjene Američke Države praktično izbačene sa hemisfere zbog izolacije po ovom pitanju - dodao je on.

- Ali, o tome se ne može raspravljati (u SAD). Sve su to javne informacije, ništa nije tajno, sve je dostupno u javnim dokumentima, ali se o tome ne može raspravljati. Tako i ideja - a ne može se kontemplirati o toj ideji - da kada SAD napadne drugu zemlju, a ta druga zemlja pruži otpor, nisu oni koji se brane počinili zločin, nego oni koji napadaju.

O međunarodnom pravu

Što se tiče međunarodnog prava, Čomski je rekao da ono može "dogurati do momenta kad će ga velike sile dozvoliti". Mimo toga, ono je besmisleno.

Međunarodno pravo se ne može primenjivati protiv velikih sila, ne postoji mehanizam za njihovo sprovođenje

Da li je, onda, međunarodno pravo iluzija, ako Amerika, izuzimajući sebe, bira ono što se primenjuje?

- Reći da je (međunarodno pravo) mrtvo implicira da je nekada zaživelo. Da li je ono ikada zaživelo?", pita Čomski, navodeći kao primer opstrukciju kojom su SAD dočekale zahtev svetskog suda iz 1980-ih da Amerika zaustavi svoj rat sa Nikaragvom i obezbedi veliku odštetu za štetu koju je nanela.

Reuters
Ne postoji mehanizam za sprovođenje međunarodnog prava protiv velikih sila

- Međunarodno pravo se ne može primenjivati protiv velikih sila - rekao je Čomski.

- Ne postoji mehanizam za njegovo sprovođenje. Pogledajte Međunarodni krivični sud, koji je gonio i osudio arfičke lidere koji se ne dopadaju SAD. Najveći zločin ovog milenijuma je sasvim sigurno američka invazija Iraka. Da li bi ona mogla da se dovede pred Međunarodni sud? Mislim, to je i više nego nepojmljivo.

Čomski je rekao da su takozvani američki san i američka demokratija u "veoma ozbiljnom padu", pošto je, kada se poredi sa drugim bogatim nacijama, socijalna mobilnost u SAD među najgorima. Sjedinjene Američke Države, zvanično, zadržavaju fasadu demokratije, ali je njena manifestacija sve ređa.

- Suštinski, veći deo populacije je obespravljen - rekao je Čomski u kontekstu javnih izbora.

- Njihovi predstavnici ne obraćaju pažnju na njihovo mišljenje. Radi se o približno tri četvrtine na dnu lestvice primanja. Malo više na lestvici, dobija se malo više uticaja. Na vrhu se praktično kroji politika. To je plutokratija, a ne demokratija - zaključio je ovaj intelektualac.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.08.2015. 23:34
Uskoro kad pocne garadjanski rat u americi nece biti vazno sta je dozvoljeno a sta ne. Klace se kao pilici :D
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online