Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 07.01.2016.
20:33
Blic A

"Ekstremizam Saudijske Arabije je pod pokroviteljstvom SAD-a"

Duboka kriza između Saudijske Arabije i Irana koja je izbila nakon ubistva šiitskog sveštenika Nima al Nimra ne čini se da će uskro da se reši. Direktna vojna konfrontacija sada je jedna od mogućnosti, analizira Russia Today.

Tanjug/AP
Uprkos flagrantnom kršenju ljudskih prava, SAd podržava Saudijsku Arabiju

Prema mnogim ekspretima, komentatorima, analitičarima i ljudima upućenim u dešavanja na Bliskom istoku, mogućnost vojnog sukoba između Saudijaca i Iranaca ne bi bilo iznenađenje.

Već godinama unazad obe države uključene su u de fakto Hladni rat budući da predstavnici sunitskih i šiitskih muslimana pokušavaju da uspostave svoj legitimitet. Netrpeljivost datira još od 632 godine, nakon smrti proroka Muhameda.

U modernoj inkarnaciji, pukotina između dve islamske struje i njihovih reprezenata o tome ko je bolji predstavnik vere poprimila je političke i geopolitičke dimenzije uzimajući u obzir stratešku važnost resursima bogatog arapskog muslimanskog sveta.

Saudijska Arabija uživa podršku Zapadnih sila

Odnosi Irana i Saudijaca naglo su se pogoršali u talasu islamske revolucije u Iranu 1979. koja je srušila američku marionetsku vladu koju je predvodio šah (kraljevska titula u Iranu). Saudijci, zabrinuti zbog rastućeg šiitskog uticaja u regionu, usput doživljavajući sebe kao čuvare sunitskog islama, dekadama su radili na tome da se suprotstave i najmanjem mogućem takvom scenariju.

Ugnjetavanjem sopstvene šiitske manjine, uz represiju nad šiitskim prodemokratskim pokretima u Bahreinu i Jemenu, jasno je da je Rijad postajao sve agresivniji da bi na kraju odigrao i ključnu ulogu u destabilizacionom talasu, takozvanom Arapskom proleću 2011. Ovaj revolucijski talas pošao je iz Tunisa i Egipta da bi kasnije izazvao kontra revoluciju koju su preuzeli ekstremisti podstaknuti najfundamentalnijem učenjem sunitskog islama - onim skoro izjednačenim sa vehabizmom, religijskom verskom doktrinom koja podupire saudijsku državu.

Uloga Saudijaca koji pomažu različitim grupama u Siriji, uz porast obezglavljivanja u kraljevini u protekle dve godine, uliva nesigurnost zbog dominacije sunitskog islama kao političke snage. Objava Sudana koji je odlučio da prekine diplomatske veze sa Iranom, kao i odluka Bahreina da podrži Rijad samo potvrđuju takvu tezu. Dodajte tome i uticaj SAD u ovom delu sveta i teorija sukoba postaje sve realnija.

Saudijska Arabija, uprkos flagrantnom kršenju ljudskih prava, i uprkos potpirivanju destabilizacije i dalje uživa podršku zapadnih saveznika. Saudijska Arabija dugo je predstavljala najveće tržište za izvoz oružja sa zapada, a upravo zbog postojećih veza, Saudijci su tehniku govorenja jednog Zapadu, a posve drugog sopstvenom narodu i ostalom muslimanskom svetu doveli skoro do umetničke forme. Međutim, kada su dela u pitanju tu nema sumnje - Saudijska Arabija kreće se kursom sve veće ratobornosti i ekstremizma.

Iran satanizovan u očima Zapada

Kada je reč o Iranu, u pitanju je zemlja godinama osporavana na Zapadu. Iran je predstavljen kao varvarska država koja predstavlja pretnju po stabilizaciju i bezbednost. Niko ne može da zaboravi izjavu bivšeg američkog predsednika Džordža Buša koji ju je smatrao “osovinom zla” zajedno sa Irakom i Severnom Korejom. Zakleti neprijatelj Izraela i Saudijske Arabije, Iran je preživljavao pod teškim sankcijama godinama, a tek nedavno je izašao iz hladnog perioda kada je Obamina adminiostracija pokrenula niz diplomatskih pregovora oko okončanja nuklearnog programa Teherana.

Obamino otvaranje mirovnog poglavlja nije dočekano sa oduševljenjem u Tel Avivu i Rijadu. Dodajte tome i Obaminu kritiku režimu u Siriji koja nikada nije stigla na adrese Izraelaca i Saudijaca.

Uistinu, Iran je dugo predstavljao stub stabilnosti na Bliskom istoku. Iran nema teritorijalnih ambicija a njegova trpeljivost prema ostalim verama ogleda se u podršci sunitima kao i napaćenim Palestincima.

Kriza u regionu kao nikada do sada

Ovaj region nalazi se u periodu najveće krize koja je pokrenuta onda kada su SAD izvršile invaziju na Irak 2003, a nastavile rušenjem Gadafija u Libiji. Zapad je propustio da adekvatno proceni rizik od terorizma pa je usledio jeziv odgovor 11. septembra. Unišatavnje naselja u cilju da se ona sačuvaju samo je dali snagu regionalnim saveznicima poput Saudijske Arabije da šire i propagiraju svoje sekte i nekontrolisano varvarstvo.

Govorimo o ljudima koje je Oskar Vajld opisao kao one koji “znaju cenu svemu, ali vrednost ničemu”. Saudijci guraju region u najopasnija vremena koja je osetio još od perioda hladnog rata.

Alber Kami je rekao: “Čovek bez etike je divlja zver puštena u ovom svetu”. Ista misao može se primeniti i na pojedine vlade i države. Istupi, Saudijska Arabijo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online