Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.12.2015.
22:44
sputniknews.com A

Da li je dolar konačno mrtav?

Iran je sve bliže realizaciji ideje se otarasi dolara kao sredstva plaćanja, smatra nezavisni istraživač Timoti Aleksandar Gusman i dodaje da je Vašington očigledno sam sebi dao "autogol" nametanjem sankcija Moskvi i Teheranu.

Reuters
Sve više zemalja pokušava da nađe alternativu dolaru

Američki dolar, tačnije njegova dominacija, dovedena je u opasnost: sve više država širom sveta pokušava da zameni američku valutu, tvrdi nezavisni istraživač i pisac Timoti Aleksandar Gusman, ukazujući na niz rusko-iranskih sporazuma koji imaju za cilj da se prestane sa sklapanjem zajedničkih aranžmana u poslovima sa inostranstvom u američkim dolarima.

- Prošlog marta, Iran i Rusija potpisali su sporazum o stvaranju zajedničkog regulacionog tela koje bi ’nadgledalo međubankarske finansijske transakcije između dve zemlje. Pozitivan rezultat sporazuma trebalo bi da bude da se u budućnosti izbegnu bilo kakve sankcije Vašingtona i njegovih bliskih saveznika koji koriste finansijsko ’oružje‘ protiv svojih protivnika - piše Guzman u članku za portal "Sajlent krou njuz“.

Dolar kao oružje u ratu

Nije tajna da američki lideri koriste dolar kao oružje u ekonomskom ratu protiv zemalja koje ne žele da se klanjaju vašingtonskoj političkoj eliti.

Američka politika zasnovana na sili naterala je mnoge svetske nacije, naročito proizvođače nafte, da traže zamenu za dolar.

Reuters
Hteo da se reši dolara: Moamer el Gadafi

I Sadam Husein i Muamer Gadafi su se otvoreno izjasnili za zamenu dolara evrom i "jedinstvenom afričkom valutom“ podržanu zlatom, odnosno, transakcijama naftom i spoljnom trgovinom. Rezultat toga bilo je svrgavanje i ubistvo obojice.

- Irak, Venecuela i Libija su pokušali da odbace dolar u trgovini naftom, ali su naišli na otpor Vašingtona - naglašava Guzman.

Trenutno je na Bliskom istoku Teheran predvodnik u realizaciji ideje odbacivanja dolara i njegove zamene drugim valutama.

Vašington je u panici

I, što se moglo i predvideti, Vašington je u panici.

- Promena režima u Iranu im je dugoročni cilj, ali s obzirom na uticaj Rusije i Kine, to je malo verovatno. Rusija i Kina su glavne prepreke ratnim planerima Pentagona. SAD se još nadaju da Islamska država može da napravi više haosa u regionu, uključujući i Iran, ali teško da je to moguće - objašnjava Guzman.

Osim Irana i Rusije, Kina zamenjuje dolar kao valutu u trgovini sa Rusijom i drugim zemljama, i istovremeno jača poziciju juana kao alternativne rezervne valute.

Što više zemalja forsira takozvanu dedolarizaciju, američkom dolaru pada vrednost.

Dedolarizacija je očigledna reakcija protiv američke "dugogodišnje politike ugnjetavanja svojih geopolitičkih rivala“.

- U stvari, Vašington je sebi pucao u nogu nametanjem trgovinskih ograničenja Rusiji i Iranu. Nasilnike niko ne voli - zaključuje Guzman.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online