Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 07.01.2016.
14:11
informer.rs A

Noćna mora za ID: I sirijske hrišćanke krenule na džihadiste

Hrišćanke iz Sirije postale su najgora noćna mora džihadistima Islamske države (ID). One su ostavile svoje poslove, studije i decu i uzele "kalašnjikove" u ruke kako bi porazile teroriste. Osnovale su bataljon Ženske odbrambene snage na zemlji između dve reke, koji broji oko 50 ratnica.

Reuters
Odlučne u tome da poraze Islamsku državu: Sirijske ratnice

Prvi ženski hrišćanski bataljon oformila je Sirijka po imenu Babilonija, majka dvoje dece i frizerka po struci. Ona kaže da joj najviše nedostaju deca, ali da se bori baš zbog njihove budućnosti.

- Moj muž, koji je takođe vojnik, nagovorio me je da formiram bataljon i uzmem pušku u ruke. Hteo je da pokažem da sirijske žene mogu i da pucaju, a ne samo da vode domaćinstvo i šminkaju se. Bilo mi je jako teško da se odvojim od sina Limara (9) i ćerke Gabrijele (6). Brinem da li su gladni, žedni i da li im je hladno. Ali onda pomislim da sve ovo ima smisla jer ratujem zbog njih - ističe Babilonija.

Hrišćani u Siriji

* hrišćani čine oko 10 odsto sirijske populacije, što je oko 2,2 miliona. Uglavnom žive na severoistoku zemlje, a ima i pravoslavaca i katolika
* 1,2 miliona hrišćana pobeglo je iz Sirije od početka građanskog rata 2011. Hrišćane džihadisti ID najviše progone od kada su proglasili kalifat u junu 2014. 
- Antiohijska pravoslavna crkva je najveća crkva u Siriji, a nju prate Melkite katolička crkva i Sirijska pravoslavna crkva

Ona dodaje da je sa saborkama stacionirana u jednom mlinu u gradu Al Kahtanijehuu u pretežno hrišćanskoj provinciji Hasaka, na severoistoku Sirije.

- Obučavamo se u vojnom kampu. Tamo svaki dan treniramo, a u svemu nam pomažu lokalni i strani vojni instruktori. Zatim idemo na teren da branimo sela i gradove od džihadista. Naša prva velika pobeda bilo je oslobađanje grada Al Hola od islamista. To smo uspele uz pomoć sirijskih snaga sa kojima smo se zajedno borile - kaže hrabra žena.

Njena saborka Lucija (18) kaže da je bitka kod Al Hola bila prva velika borba u kojoj je učestvovala.

- Bilo je jezivo, svuda se pucalo. Na kraju smo uspele da oslobodimo grad, a proterale smo islamiste iz još desetine sela oko Al Hola. Nijednog trenutka se nisam pokajala što sam ostavila studije. Jedinici se pridružila i moja sestra, a naša majka je očajna zbog svega - navodi Lucija, koja je pravoslavna vernica i oko vrata obavezno nosi krst.

Njena vršnjakinja Omrija (18) kaže da se u početku jako plašila borbe, ali da se u međuvremenu navikla.

- Kad polazite u bitku nikada niste mirni. Prvo se uvek pomolim. U početku sam se najviše bojala topovske paljbe, a sad je strah nestao. Volim da budem u prvim redovima i pucam na džihadiste. Hoću da porazim ID - priča sirijska ratnica.

Ona i njene saborke tvrde da su one veći problem džihadistima od muškaraca jer islamisti veruju da borac kojeg ubije žena neće moći da ide u raj.

Inače, pored hrišćanskog, u Siriji je formirano još nekoliko ženskih bataljona u Siriji. Najpoznatiji ženski odred dosad je bio Kurdska narodna odbrambena jedinica, koja je imala velike uspehe u borbi protiv Islamske države. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.01.2016. 14:35
Ма НАТО гамад могу и деца праћкама да тепају!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online