Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.01.2016.
13:19
Vestionline A

Skandali koji su potresli poslovni svet

Davno je rečeno da ko radi, taj i greši. Niko nije imun na greške, pa tako i velike kompanije često imaju brojne propuste koji nekada budu bezazleni, dok u nekim situacijama mogu rizikovati privatnost, bezbednost, pa čak i živote ljudi.

Reuters
Folksvagen se postideo na sajmu automobila u Tokiju: Izvinjenje jednog od drektora kompanije

Sajt inc.com pozabavio se skandalima koji su obeležili poslovnu 2015. godinu:

Skandal u kompaniji Tošiba

Zaposleni u velikim kompanijama često su pod velikim pritiskom. U želji da ispune ambiciozne zahteve svojih rukovodilaca, u ovoj kompaniji su veštački podizali zaradu u periodu od osam godina za gotovo dve milijarde dolara. Japanska kompanija je za ovaj prestup platila kaznu od 59 miliona dolara.

Korpupcija u organizaciji FIFA

Fudbalski svet potresla je vest o institucionalnoj korupciji u organizaciji FIFA. Sprovedena su dva talasa hapšenja, u maju i decembru, a protiv organizacije je podneta tužba zbog primanja mita.

Skandal u firmi Goldman Saks

Investiciona kompanija Goldman Saks je u oktobru mesecu kažnjena sa 50 miliona dolara. Firma je dobila kaznu zbog nemarnosti, tačnije zbog toga što nije nadzirala zaposlenog koji je, navodno, otkrivao poverljive podatke o propisima u korist klijenata.

Prljavi poslovi u prodaji nafte i gasa

Više od 40 osoba iz devet različitih kompanija iz Njujorka optuženo je za korupciju u energetskom sektoru. Oni se terete da su ukrali i preprodali ulje za grejanje u vrednosti od 34 miliona dolara, dok su građani ovim postupkom oštećeni za čak 10 odsto nafte za koju su verovali da su kupili.  

Hakovanje dečjih podataka

Kompanija Vtek, koja se bavi proizvodnjom igračaka, tableta i računara za decu, bila je žrtva hakovanja u kojem je ukradeno više od 6,4 miliona dečjih podataka, kao i 4,8 miliona podataka odraslih ljudi. Kompanija, čije je sedište u Hong Kongu, čuvala je lične podatke o korisnicima na osetljivim serverima. Srećom, hakeri nisu izveli napad zbog prodaje podataka, već su samo hteli da ih plasiraju u štampi, kako bi kompanija bolje poradila na sistemu bezbednosti.

Reuters

Er Frans

Iako ovaj događaj nije na listi, takođe ga možemo svrstati u skandale koji su obeležili 2015. godinu. Naime, menadžeri kompanija Er Frans rešili su da podele 2.900 otkaza radnicima, u cilju umanjenja troškova. Oni su zbog ovog postupka veoma brzo zažalili, pošto su razjareni radnici napali svoje šefove cepajući im odela i sakoe. Obezbeđenje je moralo da prebacuje direktore preko ograde kako bi sačuvali živu glavu.

Ekson Mobil i klimatske promene

Advokat iz Njujorka pokrenuo je istragu protiv kompanije Ekson Mobil zbog sumnje da su namerno obmanjivali deoničare, ali i javnost o rizicima klimatskih promena. Ova kompanija je tokom 80-tih i 90-tih godina sprovodila istraživanja o globalnom zagrevanju na Arktiku. Oni su zaključili da je globalno zagrevanje stvarno, kao i da istraživanje predstavlja opasnost i po kompaniju, ali su uprkos tome pokrenuli veliku kampanju koja se bavi pitanjem globalnog zagrevanja, a sve u cilju sticanja profita.

Skandal u Folksvagenu

Stručnjaci Američkog biroa za kontrolu okoline (EPA) ustanovili su da je Folksvagen u svoje automobile na dizel ugrađivao specijalni softver, koji se aktivirao u trenutku kad bi počelo testiranje količine otrova koji iz auspuha izlaze u vazduh i pokazivao lažne vrednosti, čak i do 40 puta manje od stvarnih u realnoj vožnji. Iz kompanije su potvrdili da su namerno varali na testovima. Otkriveno je 11 miliona automobila koji su opremljeni uređajima koji su uključivali kompjuterski sistem za punu kontrolu izduvnih gasova.

Vrtoglavo podizanje cene leka

Kompanija "Turing Pharmaceuticals" otkupila je prava za 60 godina star lek Daraprim, a onda je preko noći podigla cenu tablete sa 13,50 dolara na 750 dolara. Kompanija se zbog ovog poteza našla na udaru javnosti, a direktor Martin Škreli je čak proglašen i za najomraženijeg direktora na svetu. Samo nekoliko dana pred kraj 2015. godine, kompanija kojom je upravljao Škreli podnela ja papire za proglašenje bankrota. Vrednost imovine kompanije, prema dokumentima, iznosi osam miliona evra, dok se dug procenjuje na 1,9 miliona dolara. Proglašenje bankrotstva poslednji je preokret u seriji skandala koji su počeli pre nekoliko nedelja, a za koje je odgovoran upravo Martin Škreli.

Reuters

Padanje u nesvest

Sledeći događaj ne možemo svrstati u skandale, već u nezgode. Naime, jedan od direktora BMW-a doživeo je krajnje nezgodnu situaciju na sajmu automobila u Frankfurtu. Harald Kruger, novi izvršni direktor luksuznih BMW automobila, srušio se na bini dok je prezentovao najnovije modele na konferenciji za štampu. Njemu su dva muškarca pomogla da siđe sa bine, a kako su saopštili iz kompanije, on je na trenutak doživeo vrtoglavicu. Krugeru, koji je postavljen za izvršnog direktora u maju ove godine, ovo je bio prvi javni nastup na čuvenoj izložbi automobila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online