Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 02.01.2016.
10:16
Vestionline, index.hr A

Najveće internet "prevare" na koje smo naseli u 2015.

Slobodno možemo reći da je 2015. bila veoma teška godina puna različitih događanja. Zahvaljujući internetu, svedoci smo tuđih sudbina i životnih priča, kako onih zanimljivih i lepih, tako i onih teških i često veoma tragičnih. Ipak, u moru istinitih priča koje su kružile društvenim mrežama, krile su se i one lažne, na koje smo naseli svi redom. Evo koje su to.

1. Kada je u nedavno Nepal pogodio razarajući zemljotres, fotografija autora Na Son Ngujena u roku od samo nekoliko dana postala je najšerovanija fotka na društvenim mrežama.

Nepoznata osoba je napisala da je četvorogodišnji brat pokušao da zaštiti dvogodišnju sestru od posledica prirodne katastrofe, ali istina je drugačija - fotografija je nastala još 2007. godine u jednom izolovanom selu u Vijetnamu. Ista fotka je prethodno kružila i s objašnjenjem da su u pitanju siročad iz Burme, ali ni to nije tačno.

 

CCTV footage of today's earthquake from Kathmandu hotel. Posted by Amlesh Singh on Saturday, April 25, 2015

2. Istu jačinu zemljotresa na društvenim mrežama stavio je u centar priče nadzorni snimak s bazena jednog hotela u Katamanduu. Snimak koji se poput požara proširio društvenim mrežama zaista je dramatičan, ali zapravo je nastao 2010. godine tokom zemljotresa u Meksiku.

 

A photo posted by Abdou Diouf (@abdoudiouf1993) on Jul 27, 2015 at 3:53am PDT

3. Pažnju na hiljade korisnika društvenih mreža privuklo je ove godine i neverovatno putovanje navodnog migranta koji je, prema priči, putovao od Senegala do Španije, beležeći svoje putovanje fotografijama na Instagramu.

Zbog neobičnih haštagova deo javnosti je posumnjao u prevaru, a pokazalo se da su bili u pravu. U pitanju je bila marketinška kampanja za jedan foto festival.

 

This view never, ever, ever, ever gets old.Taken Monday night at Dublin's Olympia Theatre by our very own Julian Dorio. Posted by Eagles Of Death Metal on Thursday, November 12, 2015

4. Posle stravičnog pokolja u pariskom Bataklanu, društvenim mrežama je počela da se širi fotografija koja je navodno snimljena neposredno pre napada, s pozornice na kojoj su u tom trenutku nastupali "Eagles of Death Metal".

Fotografija je podeljena sa službene Fejsbuk stranice EODM-a, ali je zapravo nastala tokom jednog ranijeg nastupa u Dablinu, a ne te tragične večeri.

5. Kada je nedavno muškarac u podzemnoj železnici u Londonu izbo trojicu ljudi, jedan od prolaznika je viknuo "nisi ti nikakav musliman" - i haštag je rođen.

Među brojnim fotografijama posebno se istakla ona s istim natpisom ispisanim na znaku za podzemnu, ali ispostavilo se da ona uopšte nije originalna. Natpis je, naime, nastao uz pomoć aplikacije.

6. Za kraj, tu je i famozni automobil za koga bi autori voleli da verujete kako ga je jedan razvedeni Nemac prepolovio u trenutku besa, kada su bivši supružnici svu imovinu morali da podele na pola.

Pošto je video da je na Jutjubu pregledan više od 7 miliona puta, jedna firma je priznala da je u pitanju marketinška kampanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online