Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 22.12.2015.
09:05
I. K. - Vesti A

Raznet saudijski aerodrom

Borbe u Jemenu rasplamsale su se od kako je na snagu stupilo primirje. Avioni arapske koalicije nemilosrdno bombarduju jemenske gradove, a uzvraćeno im je sa dve sovjetske rakete tačka U, koje su uništile aerodrom kod grada Džezan u Saudijskoj Arabiji.

Reuters
Sovjetskim raketama uništen aerodrom

Da podsetimo, Hutiti su iz prestonice Sane proterali predsednika Abd-Rabu Mansura Hadija. Gonili su ga do Adena, a onda je intervenisala Arapska koalicija. Pobunjenicima se kasnije pridružio bivši predsednik Ali Abdulah Saleh, svrgnut u Arapskom proleću 2011, kao i većina jemenske vojske. Pomaže ih Iran, budući da je šiitski, kao i Hutiti. Od tada se građanski rat pretvorio u regionalni za dominaciju na Arabijskom poluostrvu.

Potpisivanje primirja iskoristila je Arapska koalicija okupljena oko Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara za ofanzivu u provinciji Mareb.

Postigli su manje uspehe što ih je ohrabrilo da sa saudijske teritorije upute navodno vojsku lojalnu Hadiju u jemenski pogranični grad Harad. Međutim, kakva je Hadijeva vojska pokazala je nedavna zaseda u kojoj su svi izginuli bili stranci - šest Kolumbijaca i njihov oficir Australijanac. Smatra se da je u pomoć Hadiju prošlog meseca poslato nekoliko hiljada najamnika.

Jemenska vojska odgovorila je na napade i gotovo isterala najamnike iz Harada, a onda su ispaljene rakete tačka U na aerodrom kod Džezana uz zapanjujući rezultat. Ubijeno je 79 Saudijaca, a oko 100 ranjeno. U raketnom napadu na bazu Safir kod Mariba ubijeno je 86 najamnika, a uništeno nekoliko oklopnih vozila, osam helikoptera apač i dva velika transportna činuka.

Borbe su se razvile na granici i Jemenci su zauzeli nekoliko manjih mesta i pograničnih kasarni. Gubitak starog grada Al Kubah proizveo je šok u saudijskoj komandi, pogotovo što se nekoliko vojnika predalo.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.12.2015. 09:10
jadni al zajeb...visoke kule nisko ce pasti.he he
Utorak 22.12.2015. 09:13
Dadoše Saudijci Amerima hiljade milijardi dolara za PRO. Što ne uništiše te dvije rakete? A dobili su ovi još "Tačku U" - nekoliko punih brodova. Sad mogu Rijad da gađaju nesmetano. Neka, neka, ne daju Rusi SVOJU naftu iz Jemena. Ne mogu "zapadnjaci" i Saudijci da je opljačkaju. Moraji Saudijci, Britanci i USA da to plate. Nema više pljačke.
Utorak 22.12.2015. 10:12
Gubitak starog grada Al Kubah proizveo je šok u saudijskoj komandi, pogotovo što se nekoliko vojnika predalo....e ovo volim, malo i na vašoj teritoriji, izvor zla i potplaćivanja !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online