Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.12.2015.
08:31
D. Lukić - Vesti A

Kriza u Siriji (2): Erdoganov "nepromišljeni rizik"

Turski avion američke proizvodnje F-16, oborio je ruski suhoj-21, mada u celoj aferi ni Turska, ni SAD ni Komanda NATO-a nisu pomenuli ključnu činjenicu da je avion oboren u izmišljenom turskom vazdušnom prostoru, a ne zato što je - kako Ankara navodi - zašao u "turski vazdušni prostor" i u tom prostoru - nota bene - bio celih 17 sekundi (!).

Reuters
Zapalio Tursku: Erdogan sa pristalicama na mitingu protiv Kurda

Timoti Aleksander Guzman ovde podseća (26. novembra u "Sajlent Krau") da su, na primer, turski ratni avioni, u periodu od 2008. godine do danas, povredili susedni, grčki vazdušni prostor čak 8.693 puta (!).

Turska istorijski nije gadljiva na spoljnu agresiju, podseća nas Guzman. Za vreme Otomanske imperije počinila je genocid (1915. godine) u kome je stradalo milion i po Jermena i dugih etničkih manjina - Asiraca, otomanskih Grka... Više od dva stoleća traje turski pogrom nad raznim kurdskim grupama koje se bore za samostalnost od Turske.

Turska je sa Grčkom vodila seriju ratova koji su dostigli klimaks 1974. godine kada je turska armija izvršila invaziju na Kipar, a turski vojni desant odigrao se odmah nakon puča u Nikoziji. Puč je izvela vojna hunta u Atini i takozvana Kiparska nacionalna garda, u ime prisajedinjenja Kipra "matici" Grčkoj.

Desant na Kipar

Ankara je iskoristila pruženu šansu (zaštita kiparskih Turaka), izvršila desant na Kipar i rezulatat je bio okupacija severnog dela Kipra (nastanjenog većinom etničkim Turcima). Tada je iz njihovih domova na severu Ostrva proterano i raseljeno 180.000 kiparskih Grka.

U sadašnjoj sirijskoj aferi Turska podržava - vojno, logistički, propagandno i politički - američku kampanju za obaranje Asada.

Amerika i njen NATO saveznik Turska, u izvedbi ovog plana nastupaju zajedno sa džihadistima svih boja, a za tu priliku Vašington je islamističku opoziciju sa kojom pokušava da obori režim u Damasku, proglasio za nekakve "umerene" islamiste, mada je belodano da formacije tih "umernih" islamista najvećim delom čine borbeno jezgro Al Kaide.

Pazare američko oružje

Turska kao američki "izvođač radova" na južnim flankovima Rusije, trenutno je treći najveći regionalni kupac američkog oružja, posle Saudijske Arabije i Indije.

U ovom amero-atlantskom-džihadskom projektu da se obori režim u Sirijii, Turska već uveliko profitira od jeftine nafte koju kupuje od džihadista koji drže pod kontrolom i pljačkaju sirijske naftne izvore na severu zemlje. Ruske obaveštajne službe imaju u posedu snimke na kojima se vide kolone cisterni kako iz Sirije prelaze u Tursku gde džihadisti prodaju ukradeno gorivo i od tog novca kupuju vojnu opremu i municiju za borbu protiv sirijske "proruske" vlasti.

Sukob Rusije i NATO

U londonskim internim analizama naći će se i teza da je Turska oborila ruski avion kako bi isprovocirala ratni sukob Rusije i NATO-a (Turska je članica NATO-a). Niko, pri tome, ne sumnja da je Ankara za napad na suhoj dobila zeleno svetlo iz Vašingtona. Analitičari se, pri tome, slažu da je Erdoganova odluka da obori ruski avion bila "nepromišljeni rizik" posle kojeg se otvara Pandorina kutija na južnom krilu NATO-a. Situacija se sada razvija prema tački usijanja, a Erdoganov pristanak da izvrši komandu Vašingtona mogao bi da ima višedimenzionalne posledice po odnose Turske sa moćnim severnim susedom, Rusijom. Pored toga što bi, u perspektivi, to moglo da za samog Erdogana bude čak i političko samoubistvo. Putin, obično, osvetu naplaćuje "na poček".

KRAJ

POVEZANE VESTI

Utorak 22.12.2015. 09:34
Ajd što će Turci glavnicu platiti, ali kamate će biti bolne i duge. Nema više Turske kakvu smo je znali do obaranja aviona.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online