Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.05.2010.
06:26
Tanjug A

Na pomolu novi konkurent "Južnog toka"

Vlada Turske najavila je da će u najskorije vreme odobriti sporazum o gasovodu Turska-Grčka-Italija (TGI), koji su druge dve učesnice već ratifikovale, i taj projekat dobija sve jasnije konture kao novi konkurent ruskog "Južnog toka", pored gasovoda "Nabuko".



Jedan od snabdevača gasom nove gasne rute biće Azerbejdžan, nakon što je Ankara pristala da bude tranziter gasa iz ove centralnoazijske zemlje.


Prema rečima turskog ministra za energetiku Tanera Jildiza, sporazum o projektu gasovoda TGI biće dostavljen na ratifikaciju Velikoj nacionalnoj skupštini Turske, prenele su agencije.


On je istakao da "Ankara daje veliki značaj ovom projektu, koji će postati važna karika u odnosima između Turske i Grčke na polju energetike".
Grčka i Italija su već ratifikovale sporazum za projekat i sada je red na turski parlament da ga odobri. Nakon toga je u planu održavanje samita lidera Turske, Grčke, Italije i Azerbejdžana, na kome će se projekat dodatno razmatrati, rekao je Jildiz.


Pored "Nabuka" i "Južog toka", gasovod TGI je treća maršruta za transport gasa sa istoka u zemlje južne Evrope, s tim što će Azerbejdžan dati prioritet ovom gasovodu jer je Turska pristala da bude tranziter njegovog gasa.


U državnoj naftnoj kompaniji Azerbejdžana GNKAR ističu da će načelni dogovor o tranzitu gasa preko turske teritorije omogućiti kompaniji da precizira konačnu cenu i ekonomsku opravdanost transporta na različita tržišta.


Za sada izgleda da Baku i Ankara nisu uspeli da postignu dogovor. Tokom posete turskog premijera Redžepa Erdogana Azerbejdžanu u ponedeljak je bilo planirano potpisivanje paketa sporazuma o gasu u kome su precizirani kupovina azerbejdžanskog gasa iz nalazišta Šah-Deniz, količine koje bi GNKAR mogao da prodaje na turskom tržištu i uslovi tranzita preko turske teritorije u evropske zemlje.

Po završetku posete Erdogana je, međutim, objavljeno da se potpisivanje sporazuma odlaže za 7-8. juni, kada će predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev posetiti Ankaru.


Puštanje TGI će svakako uticati na smanjenje propusnog kapaciteta "Južnog toka" za pet do deset milijardi kubnih metara, s obzirom na to da oba gasovoda vode u Italiju, smatra analitičar ruske investicione kompanije "Veles kapital" Dmitrij Ljutjagin.


Gasovod Tuska-Grčka-Italija ima veoma velike izglede za realizaciju, zbog skromnijeg kapaciteta, ali i zahvaljujući dobrim šansama da se postigne dogovor sa Azerbejdžanom, kao sigurnim dobavljačem gasa.


Međudržavni sporazum o izgradnji gasovoda TGI za transport kaspijskog i iranskog gasa u Evropu, Italija, Grčka i Turska su potpisale 2007. godine. Puštanje u eksploataciju ove rute, predviđenog kapaciteta osam milijardi kubnih metara gasa godišnje, planirano je za 2012. godinu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online