Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 06.12.2014.
21:12
Srna A

Han: Pristupni pregovori okvir za pritisak na Tursku

Pristupni pregovori najbolji su okvir za vršenje "reformskog" pritiska na Tursku, ocenio je evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Turska treba da izvrši još mnogo reformi pre ulaska u EU: Johanes Han
 



Han je rekao da se u prošlosti videlo da su agenda EU i pristupni pregovori vodili ka pozitivnim promenama u Turskoj.

"Naravno, Turska treba da izvrši još mnogo reformi u nekoliko oblasti. Trebalo bi iskoristiti novo opredeljenje Turske evropskom procesu", izjavio je Han za bečki dnevnik "Kurir".

Han, koji će sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini posetiti Ankaru 8. decembra, rekao je da će prilikom posete nastojati da vodi dijalog o reformama za jačanje vladavine prava i demokratizacije institucija i privrede.

Turska je šesti najveći trgovinski partner EU, dok je Unija glavno tržište, a, kako je podsetio komesar, više od polovine investicija u Turskoj je dospjelo od preduzeća iz EU.

U vezi negativnog stava građana EU prema prijemu Turske, Han je rekao da je prema njegovom mišljenju za pristupne pregovore važniji kvalitet od brzine.

On je izrazio uverenje da će se javno mnjenje poboljšati "kada kandidati dokažu da su ispunili sve kriterijume", i kad ljudi vide da širenje donosi prednosti za obe strane, a to će najpre biti vidljivo u privredi.

Komentarišući odluku Moskve da obustavi projekat "Južni tok" i uspostavi bolje veze Rusije i Turske, Han je istakao da EU nikada nije bila protiv "Južnog toka" i da je kritikovala samo uslove koje je trebalo ispuniti na osnovu principa energetske politike Unije.

"EU je ponudila svoju pomoć da se sporazumi Rusije i zemalja koje učestvuju u 'Južnom toku' usaglase s tim principima. Ko u Evropi investira mora striktno da se pridržava pravila EU. Energetska politika ne sme biti oružje", poručio je Han.

On je najavio da će, s tim u vezi, podsetiti Tursku na obavezu koordinisanja spoljne politike sa EU.

POVEZANE VESTI

Subota 06.12.2014. 21:45
Moralni pad Evropske Unije: Počeli da trče u Tursku kad je postala partner Rusije. Turska je kandidat ze EU vise od 20 godina, a Bugare i Rumune primili preko noci, samo da iskoriste njihove aerodrome za bombardovanje Srbije. A za Hrvatsku da i ne govorimo Turska je 1000 puta kulturnija i razvijenija od ustasa.
Subota 06.12.2014. 21:57
ZVANIČNO TURSKA JE OBJAVILA DA SA EU OSTAJE SAMO JOŠ U TRGOVINSKIM VEZAMA A AKO BUDE IMALA USLOVE IZLAZI IZ NATOA I ZATRAŽILA JE STATUS POSMATRAČA U EVRO AZISKOM SAVEZU.
Subota 06.12.2014. 21:27
Pocinje faza pritisaka i ucena EU na Tursku zbog gasovoda koji Rusija gradi do ove zemlje .izgleda da ce EU upasti u sopstvenu zamku koju gotovo po pravilu pravi drugima pa ce se politika ucena malo promeniti ako EU zeli gas. Znao sam da ce aktuelni prijem Turske u EU koji je zamro nezainteresovanoscu EU ponovo poceti da se pokrece upravo zbog promene igre oko gasa. No kako je i zasluzila EU ce u svakom slucaju placati gas mnogo skuplje nego do sada ali tek kada gasovod bude proradio u medjuvremenu morace da mole boga da se kriza u Ukrajni ne rasplamsa jer ce ostati be gasa potpuno pa ce onda osetiti sve blagodeti svoje politike prema Rusiji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online