Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 13.12.2015.
12:33
sputniknews.com, Vestionline A

Licitacija počela: Ko može da zameni Asada?

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je prošle sedmice da SAD žele smenu sirijskog predsednika Bašara al Asada, a ne njegovog režima, ali posle četiri godine rata, ni ruski ni iranski saveznici, ni opozicione grupe ne mogu da imenuju Asadovog naslednika koji bi mogao biti garant manjinskim grupama i očuvati mir, piše "Figaro".

Tanjug/AP
"Naslednik" treba da bude po volji i Rusiji i Americi i Iranu: Bašar al Asad

Nekoliko imena se pominje kada se govori o mogućem prelaznom periodu, među kojima je naistaknutiji bivši potpredsednik Faruk Šara (77), inače sunit, koji je bio u kućnom pritvoru u Damasku od početka revolucije, prenosi Sputnjik.

- Šara bi odgovarao i svojoj Baas partiji, ali i opoziciji - smatra opozicionar Hajtam Mana.

Drugi mogući kandidat je Ali Mamluk, koji se trenutno nalazi na čelu Državne bezbednosti Sirije i koji uživa podršku Rusije. 

Mamluk je, takođe, sunit, a održavao je veze sa stranim obaveštajnim službama uz čiju pomoć se borio protiv islamista do 2011. godine. Reč je osvedočenom Asadovom savezniku, koji je bio poslat proteklog leta u Moskvu, Teheran i Kairo da ugovori rusku operaciju.

Iako se smatra da je Mamluk jedan od projektanata "sirijske represije", on je ipak jedna od ličnosti koja bi "zadovoljila i rusku i američku stranu u smislu vojnog i obaveštajnog stručnjaka budućih službi Sirije", smatra Mana.

- Kec iz rukava“ mogao bi biti i bivši general Sirijske republikanske garde Manaf Tlas, koji je 2012. godine prebegao u Pariz uz prećutni pristanak francuske obaveštajne službe, a koji se čvrsto suprotstavlja religiji - piše Sputnjik.

Tlas je sunit i sin bivšeg ministra odbrane u vladi Hafeza Asada, koji je sebe promovisao kao predstavnika zapadnih sila u Damasku.

Što se tiče ostalih mesta u novom kabinetu, Moskve je sačinila listu od 38 opozicionih aktivista, Saudijska Arabija je iznela 20 imena, dok je Egipat imenovao 10 osoba. 

Neće biti lako

Generalno uzevši, proces smene Asada neće biti jednostavan, a razlog leži u činjenici da se sve praktično vrti oko samog predsednika.

- Bašarov otac Hafez Asad je ustrojio sistem tako da su svi morali da se podređuju predsedniku, koji je imao centralnu poziciju. Ali sledeći problem je alavitska manjina. Alavitski generali bi morali da veruju bilo kome ko bi došao na Asadovo mesto - kaže Sami Hijami, bivši sirijski ambasador u Londonu.

I Rusi i Iranci veruju da je Asad njihov najbolji adut i saveznik u borbi protiv sunita i islamskog terorizma. Ipak, njihove se strategije srednjeročno gledano mogu razlikovati, s obzirom da Iran pruža veću podršku Asadu, nego što to na ličnom planu čini Rusija. SAD i njihovi zapadni saveznici se sa druge strane nadaju da će očuvati državnu infrastrukturu Sirije, kako bi izbegli izbijanje islamskog haosa koji bi eventualno doveo do zamene režima u Damasku.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.12.2015. 13:21
Зашто САД желе да скину Асада ?? па зато што Асад не жели да буде роб ММФ .Сирија није дужна ни један долар никоме и то се не свиђа на САД и сада желе да и Сирија буде роб америчких кредита .Руска војна база у Сирији је трн у око фашиистима и желе да иселе ту Руску војну базу из Сирије.Сирија има велика природна богатства и американцима зато иде пена на уста.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online