Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 11.12.2015.
03:00
I. Kozarski - Vesti A

Sirijci tuku teroriste iz Turske

Sirijska armija podržana libanskim hezbolahom i iranskom revolucionarnom gardom južno od Alepa probila na auto-put ka Homsu, a značajni uspesi postignuti su i u provinciji Latakija, duž granice sa Turskom preko koje se švercuje nafta terorista u zamenu za oružje.

Tanjug/AP
Asad ne odlazi: Sirijci hoće pobedu

U obe operacije vojska se sukobila i sa pojačanjima terorista, odnosno nekoliko hiljada najamnika koji su poslednje dve nedelje poslati iz Turske.

Prema podacima ruskog generalštaba njih oko 2.000 prebačeno je južno od Alepa i oni su privremeno zaustavili nastupanje sirijske vojske. Izmoždeni napadima pod artiljerijskom vatrom i ruskim vazdušnim napadima, teroristi su se povukli na početne položaje, a juče su pokazali znake posustajanja. Sirijska armija promenila je pravac napada i očigledno pravilno uočila slabo mesto u odbrani terorista. Vojska je posle teških napada ruskih aviona zauzela gradić Zerbiju i presekla auto-put Alepo - Homs kojim su teroristi manevrisali duž linije odbrane.

Borbe oko Damaska

Borbe ne miruju ni oko Damaska, gde je sirijska armija uspela da gotovo opkoli Islamsku državu u predgrađu Marž al Sultan. Cilj je da se teroristi razbiju na nekoliko grupa u Istočnoj Dumi, velikoj oazi koja obuhvata sirijsku prestonicu u obliku polumeseca. Stotinak kilometara južnije vojska iz grada Daara na putu je da izađe na granični prelaz sa Jordanom.

Opkoljena tvrđava

Istovremeno, malo severnije vojska je oslobodila Han Tuman. Između klinova stvorenih oko Zerbije i Han Tumana nalazi se utvrđeni rejon Islamske države Harasta. Tamošnji teroristi sada imaju izbor da ostanu i budu opkoljeni ili da beže preko nekoliko kilometara polja pod kontrolom sirijske artiljerije i ruskih helikoptera. Međutim, po dosadašnjoj praksi oni ne žale žrtve, a pokušali su da pariraju udarom u bok sirijske armije, ka brdu Tel Ajs koje dominira krajem.

Četiri kilometra za sedam dana

Teške borbe vode se i na zapadu Latakije, a vojska uspeva da brdo po brdo gricka teritoriju terorista i sve više ih pribija duž turske granice. Tokom poslednje sedmice vojska je napredovala oko četiri kilometra, a za taj naoko skroman uspeh morala je da osvoji 10 visokih kota i nekoliko sela. Teroristi odstupaju ka svom glavnom utvrđenom rejonu oko Salme i Kensabe gde im preti opkoljavanje.

Očekuje se da sirijska vojska iskoristi izlazak na auto-put da obuhvati veliku koncentraciju terorista na plantažama IKARDA, gde se oni uporno suprotstavljaju već desetak dana. Ukoliko zauzme veći deo auto-puta vojska može da ga iskoristi kao osnovu za dalje napredovanje ka odavno opkoljenom gradu Foa i razbije blokadu. Foa se nalazi samo dva kilometra od Idleba, trenutno glavnog cilja operacija u provincijama Alepo i Latakija. Naime, Idleb je prestonica istoimene provincije preko koje vodi glavni put šverca nafte u Tursku.

Bitka u oblacima

U severoistočnoj Latakiji se takođe vode teške borbe, uslovljene iscrpljenošću sirijske armije. Međutim, Sirijci uspevaju da napreduju duž granice pobunjenom turskom nacionalnom manjinom. Oslobođen je deo sela i planina Rabija i brdo Birne. Takođe je sa planine Kizil Dag vojska sišla u selo Atiru. Kizil Dag nalazi se oko dva kilometra od Turske i nekoliko puta je prelazio iz ruke u ruku zahvaljujući svežim najamnicima.

Sirijska vojska prinuđena je da ne napada putevima, već traži pogodno mesto da se popne na vododelnicu, a potom napreduje hrbatom planina visokih i do tri do 4.000 metara, često iznad oblaka. Osvajaju se najviše kote koje obrađuje vazduhoplovstvo, a potom se vojska spušta ka putevima i selima i tako u nedogled. Stoga se u Latakiji vodi starinski pešadijski rat, spor i krvav.

POVEZANE VESTI

Petak 11.12.2015. 05:02
Samo hrabro,ne mogu americko-turski placenici jos dugo da izdrze!
Petak 11.12.2015. 09:28
Polako Sirijci prave "kotao po kotao". Kako vele Rusi: "Maskirovka". Idu i sa krila uz granice Turske i Jordana i klinom po sredini. Za desetak dana će biti potpuni prekid nafte i prema Turskoj i prema Jordanu. To je kraj ISIS-a u Siriji. Nema Turcima, Izraelcima, Britancima i USA nafte i droge, nema ni ISIS-a. Zašta dalje oni nekome trebaju??? A šta su im Rusi još spremili "ne se znae". MASKIROVKA.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online