Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 09.12.2015.
13:59
sputniknews A

Zašto Turska bomarduje američke saveznike?

"Oborivši ruski avion Su-24, Turska je pokušala da potkopa antiterorističke napore, čak i da dovede do neuspeha politički proces u Siriji, koji je počeo da se nazire u Bečkom dogovoru", izjavio je Sergej Lavrov italijanskim medijima.

Reuters/Stringer/Turkey
Turska ratuje protiv američkih saveznika Kurda

- Naša ocena onoga što se desilo 24. novembra ne može se promeniti. Ne vidimo drugo objašnjenje, osim želje da se unište antiteroristički napori, učine neefikasnijim, da se Rusija dovede do toga da prestane sa aktivnostima u sirijskom vazdušnom prostoru ili možda čak i da se uništi i politički proces koji je započet na osnovu Bečkog sporazuma - rekao je ruski ministar Sergej Lavrov.

Predsednik Vladimir Putin se svom turskom kolegi lično izvinio za kršenje turskog vazdušnog prostora od strane ruskih aviona, kaže ruski ministar.

- Zaista, desilo se jednom, 3. decembra, kada je naša avijacija počela akcije na sirijskoj teritoriji, da se naš avion na nekoliko sekundi nađe u vazdušnom prostoru Turske. Turci su nam uručili protest i mi smo se izvinili. Putin je lično razgovarao sa Erdoganom. Za apsolutno neznatno narušavanje koje, Turci su to dobro znali, ni na koji način nije značilo da mi planiramo neke neprijateljske akcije prema Turskoj - rekao je Lavrov.

- Potrebno je videti zašto Turska, kao član antiterorističke koalicije, bombarduje u Siriji borce kurdske samoodbrane, koje Amerika, kao lider koalicije, smatra svojim potencijalnim saveznicima - dodao je Sergej Lavrov.

U intervjuu za italijanske medijime, Lavrov je podsetio da su među kopnenim snagama koja se u Siriji bore protiv militanata Islamske države i snage kurdske samoodbrane sa kojom "Amerikanci sarađuju, koju naoružavaju i obučavaju“.

- I ta kurdska samoodbrana, između ostalog i Demokratski savez u Siriji, sa tačke gledišta Turske je neprijatelj. Zato to treba rešiti. Treba rešiti i kako Turska, kao član američke koalicije, realizuje ciljeve koji su postavljeni pred tu koaliciju. Zato ona ne bombarduje samo teroriste, ako ih uopšte i bombarduje, koliko Kurde, koje, još jednom ponavljam, Amerikanci smatraju potencijalnim, a možda i pravim saveznicima u borbi protiv terorizma - rekao je Lavrov.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.12.2015. 14:45
Sve ima logican odgovor ako se pazljivo analizaraju desavanja. Rusija pobedjuje ameriku i njene saveznike koji ne biraju sredstva. To je logican odgovor....
Sreda 09.12.2015. 17:33
Odgovor je vrlo jednostavan, ti americki saveznici nisu Amerikanci.
Sreda 09.12.2015. 14:28
Lavrove, tražiš logiku tamo gdje je nema ....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online