Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.12.2015.
10:37
Vestionline, Blic rs A

Crveni alarm u Kini: Sa maskama kroz smog

Crveni alarm, najviši nivo uzbune zbog zagađenja, uveden je u Kini u ponedeljak i na snazi će biti do četvrtka.

Reuters
Iako su upozoreni na zagađenje, građani se probijaju kroz smog

Škole u Pekingu su zatvorene u utorak nakon što su vlasti uvele crveni alarm zbog zagađenosti vazduha, ali mnogi građani ignorišu upozorenje od kineskih vlasti da ne izlaze iz svojih domova.

U Pekingu je ograničen broj vozila na ulicama i fabrike su smanjile rad.

Prema podacima američke ambasade u Pekingu, u utorak je izmerena količina štetnih čestica iznosila 291 mikrograma po kubnom metru.

Ovo je prvi put da su vlasti Pekinga izdale crveni alarm

Uzbuna je proglašena pošto je tri dana koncentracija štetnih čestica PM 2,5 - čestica u vazduhu prečnika 2,5 mikrona - iznosila 300 mikrograma po kubnom metru.

Gusta siva izmaglica obavila je glavni grad Kine prošle sedmice, a koncentracija čestica aerozagađenja dostigla je 634 mikrograma po kubnom metru.

Svetska zdravstvena organizacija propisala je dozvoljenu koncentraciju tih čestica do 25 mikrograma po kubnom metru.

Reuters
Neki čak izvode i decu

Kinezi ipak šetaju

Međutim, uprkos svim upozorenjima, stotine ljudi već su u jutarnjim satima bili na trgu Tjenanmen da bi posmatrali ceremoniju podizanja zastave, a neki su došli sa bebama, vidi se na fotografijama koje je objavila državna agencija "Sinhua".

Državni radio preneo je da pojedini stanovnici glavnog grada ignorišu restrikcije koje važe za upotrebu vozila.

Ko ima neparan broj na tablicama, danas ne vozi

Vlasti su za danas zabranile kretanje vozilima sa parnim brojevima na kraju registarskih oznaka. Polovini privatnih automobila danas je zabranjeno da se kreću, a u garažama će ostati i 30 odsto državnih vozila.

Očevici kažu da su ulice Pekinga, ipak, upadljivo tiše nego inače.

Ministar za zaštitu okoline Čen Đining održao je kasno sinoć vanredni sastanak da bi pojačao kontrolu nad situacijom u Pekingu i okolnim gradovima. On je povećao broj inspektorskih timova na 12, preneli su državni mediji.

"Grinpis" pozdravlja uzbunu

Peking odavno ima problem sa smogom, ali su vlasti pojačale mere kontrole u poslednjih sedam dana, nakon što su kritikovane da ranije nisu objavile crveni alarm u situacijama kada je zagađenje premašilo opasne nivoe. Kineski istraživači kažu da je zagađenje glavni izvor nemira širom zemlje.

Organizacija "Grinpis" saopštila je da je proglašavanje crvenog alarma "dobrodošao znak drugačijeg stava vlasti u Pekingu".

"Sinhua" navodi da je uzbuna rezultat "mirnog vremena, blažih temperatura i povećane vlažnosti" u Pekingu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online