Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 07.12.2015.
18:53
rs-lat.sputniknews.com A

Turski neofašisti obnavljaju "Velikotursko carstvo"

Članovi turske ultradesničarske organizacije "Sivi vukovi", za koje se veruje da su ubili pilota ruskog vojnog aviona Su-24 koji su turski lovci oborili iznad Sirije, učestvovali su i u energetskoj blokadi Krima. Poznati su i po tome što planiraju da obnove "Velikotursko carstvo" koje bi se protezalo od Balkana do Kine.

facebook.com/Lenur Islamov
Prave carstvo od Balkana do Kine

Snimak koji to potvrđuje objavio je lider "Medžlisa krimskih Tatara" Lenur Isljamov, koji je bio jedan od organizatora blokade.

- Turske patriote iz organizacije "Bozkurtkar Turk ulkuculeri", u narodu prosto "Sivi vukovi", posetili su nas na blokadi. Obruč blokade se steže - napisao je Isljamov ispod fotografije objavljene na Fejsbuku.

Na fotografiji se nalazi Isljamov okružen mladim ljudima, od kojih trojica pokazuju rukama simbol grupe, tzv. "vučiju glavu" (mali prst i kažiprst su podignuti kao vučije uši, dok su palac, srednji i domali prst spojeni u tačku na dlanu da izgleda kao vučija njuška".

 

Турецкие Патриоты из организации Bozkurtkar,Turk ulkuculeri в народе , просто - Серые волки , посетили нас на Блокаде . Кольцо блокады сжимается . :) Posted by Ленур Ислямов on Saturday, December 5, 2015

"Odred smrti"

"Sivi vukovi" su ultranacionalistička i neofašistička grupa, koja je nastala u Turskoj šezdesetih godina prošlog veka, a bila je glavna sila iza nacionalističkog nasilja u drugoj polovini sedamdesetih godina, kada je dobila nadimak "Odred smrti". Opisuju je kao militantno omladinsko krilo turske Partije nacionalnog pokreta koja sad ima čak 40 mesta u turskom parlamentu.

Deklarisani cilj ovog pokreta je uspostavljanje "Panturske nacije". Ta nacija, prema njihovoj predstavi, treba da zauzima prostor od Balkana preko centralne Azije do Kine i da ujedini sve "turske narode" u "Velikoturskom carstvu", u kome nema mesta za manjine i neistomišljenike.

Pretpostavlja se da su "Sivi vukovi" ubili pilota oborenog ruskog aviona SU-24 u Siriji, koji se katapultirao, nakon što ga je pogodio turski F-16.

Inače, još u septembru su aktivisti "Medžlisa krimskih Tatara" zajedno sa članovima ultradesničarskog "Desnog sektora" započeli blokadu hrane na Krimu, a u novembru su, kako se sumnja, baš oni minirali dalekovode zbog čega je više od 1,6 miliona ljudi na poluostrvu ostalo bez struje.

Nakon miniranja dalekovoda, učesnici takozvane "Javne blokade Krima" su počeli da prete da se tu neće zaustaviti, već da će proširiti svoje akcije.

Počela pomorska blokada

Lider "Medžlisa krimskih Tatara" Lenur Isljamov je izjavio da su on i njegove pristalice već započeli "pomorsku blokadu poluostrva" i da će paralizovati Kerčenski zaliv, ali nije precizirao o kakvim sabotažama se radi.

- To je već vojna operacija, pa zbog toga još ne mogu da govorim o tome. Međutim, mogu da kažem da je pomorska blokada Krima već počela… Kada su Turci oborili taj (ruski) avion, koji je upao na njihovu teritoriju, već su započeli blokadu Bosfora i Dardanela. Ostaje samo Kerčenski zaliv, a mi ćemo se time pozabaviti i već se bavimo - izjavio je Isljamov.

On je istakao da će između energetske i pomorske blokade Krima biti organizovana još jedna blokada, ali nije precizirao o čemu je reč.

-  O njoj ćete uskoro saznati - poručio je on.

Ranije je članica Saveta federacije za odbranu i bezbednost Olga Kovitidi, koja predstavlja Krim u Gornjem domu Državne dume izjavila da su učesnici terorističke grupe, koji su minirali dalekovode na Krimu, pripadnici "Medžlisa krimsko-tatarskog naroda", koji finansiraju zemlje NATO-a, na čelu sa SAD i Turskom, kao i "Desnog sektora", organizacije koja je u Rusiji zabranjena zbog terorističkog delovanja.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 07.12.2015. 20:00
Biće Tursko carstvo a Erdogan će biti Sultan od Istambuula do Ankare. Konstantinopolj će uzeti naši a ostatak Kurdi. To će zaraditi.
Ponedeljak 07.12.2015. 21:03
Sovinisti koje direktno organizuje i indirektno preko svojih satelita pomaze, gazda Vatikan! Ovaj znak je zastitni znak Vatikana!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online