Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 29.11.2015.
13:18
rs.sputniknews.com A

Kako Kijev koristi sukob Rusije i Turske?

U trenutku kada je pažnja Moskve usmerena pre svega na Tursku, Ukrajina je pojačala agresivne akcije prema Krimu, piše novinar Maksim Taker u tekstu za "Politiko".

Reuters
Ukrajina se plaši da će Zapad na kraju dići ruke od Krima i prepustiti ga Rusiji

Visoki ukrajinski činovnik, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da Kijev koristi situaciju da bi "vratio poluostrvo". Ipak, prema mišljenju autora teksta, Kijev veoma rizikuje blokirajući Krim. Neizvesne su, pre svega, isporuke gasa i uglja iz Rusije.

Blokadom Krima vlasti Ukrajine očigledno pokušavaju da poluostrvo pretvore u "skup teret" za Moskvu, ocenjuje autor teksta. Kijev strahuje da ako pitanje Krima ne bude više na dnevnom redu u svetu, Zapad će priznati prisajedinjenje poluostrva Rusiji. Istovremeno, privremeni prekid snabdevanja Krima energijom doneo je i rizik od humanitarne krize, naglašava Taker.

Ukrajinske vlasti stvaraju privid pred Briselom da na njih u vezi s ovim pitanjem pritisak vrše nacionalisti, iako su u blokadi Krima učestvovali lokalni organi reda. U ponedeljak je blokadu praktično odobrila vlada.

Kad je reč o miniranju stubova sistema za prenos električne energije Krimu, iako Kijev nije bio inicijator isključenja struje, on praktično ništa nije učinio da se to spreči. I to bez obzira na činjenicu da su aktivisti već pokušavali da prekinu snabdevanje Krima strujom. Služba bezbednosti Ukrajine na kraju je saopštila da je utvrdila krug osumnjičenih za miniranje stubova, ali niko nije uhapšen.

- Rastrgnut između očekivanja međunarodne zajednice i unutrašnje politike, Kijev je krenuo teškim putem - navodi autor.

S jedne strane, ukrajinske vlasti prinuđene su da održavaju uzdrmani rejting, a bilo koji pokušaj da uhapse ili rasteraju aktiviste koji sprečavaju remont sistema za prenos električne energije bio bi krajnje nepopularna mera.

S druge strane, piše komentator "Politika", Ukrajina je u vojnom smislu suviše slaba da bi pokušala da se bori za ostrvo, a stanovništvo Krima teško da bi pozdravilo povratak ukrajinske vlasti. Ukrajina je pritom i pod pritiskom Evropske unije koja zahteva uzdržavanje od eskalacije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 29.11.2015. 14:04
Rusija je na najlukaviji, najpodmukliji način otela Ukrajini Krim. Ako je Krim Rusija, zašto ga Rusija nije tražila nazad još kada se Sovjetski Savez raspao 1991. godine. Nego je prihvatila da Krim bude u sastavu Ukrajine a sad, 20 godina kasnije, puj pike ne važi. Podli Rusi. Nije ni čudo da im niko od njihovih komšija ne veruje.
Nedelja 29.11.2015. 16:20
Bravo za Ukrajinu - niti vraca gasni dug , niti kupuje gas !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online