Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Sreda 02.12.2015.
17:42
rs.sputniknews.com A

Udarac za Rusiju: NATO osvaja teritorije bivše Jugoslavije

Odluka NATO-a da uputi poziv Crnoj Gori za pristup Alijansi je još jedna poruka da će taj savez nastaviti sa proširenjem i povećanjem vojnih kapaciteta, ocenjuju ruski analitičari.

Tanjug/AP
Da li su sledeće zemlje nekadašnjeg Sovjetskog saveza?

Vojni analitičar Igor Korotčenko kaže za Sputnjik da je poziv Crnoj Gori nastavak ekspanzije NATO-a i osvajanje teritorije bivše Jugoslavije.

- Rekao bih da bi učlanjivanje Crne Gore u NATO bio logičan završetak bombardovanja i celokupne kampanje za uništavanje SRJ - ocenjuje Korotčenko koji je i glavni urednik časopisa "Nacionalna odbrana".

Rusija, prema njegovim rečima, mora da vodi računa o tome da je strateški cilj NATO-a da Ukrajina, Gruzija i Moldavija takođe postanu članice Alijanse.

- Što se tiče Srbije, za Beograd bi učlanjivanje Crne Gore u NATO bilo isto što bi i za Moskvu bilo pristupanje Ukrajine Alijansi. To bi u značajnoj meri zakomplikovalo situaciju za Srbiju kao stratešku saveznicu Rusije na Balkanu.

Politički analitičar i profesor na Akademiji za društveno upravljanje Anatolij Petrenko kaže da je poziv Crnoj Gori da se pridruži NATO-u strateška odluka Alijanse, koja svakako nije dobra za Rusiju.

Odgovarajući na pitanje o mogućem održavanju referenduma, Petrenko izražava sumnju, s obzirom da crnogorska vlast uglavnom ne obraća pažnju na stav naroda i donosi odluku koja je povoljna za njih same.

Član Saveta federacije Gornjeg doma ruskog parlamenta Oleg Morozov smatra da je poziv Crnoj Gori da postane članica Alijanse još jedna poruka  da će NATO nastaviti sa povećanjem vojnih kapaciteta.

- Samo za poslednjih pola godine održano je oko 100 vojnih obuka, to je nešto što nije zabeleženo u poslednjih petnaest godina - kaže on i dodaje da je očigledno da će nakon primanja u NATO male zemlje poput Crne Gore, koja nema veliku ulogu u Evropi, Alijansa pokušati da proširi uticaj i na zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.12.2015. 18:13
Srbiju NATO nece dobiti nikada! A sto se tice Crne Gore tu treba da se podigne narod i otera kriminalce sa vlasti!!!
Sreda 02.12.2015. 19:26
crna gora je jedno pace koju niko za nista ozbiljno nesmatra u ostalom prenerazili se iz srba u nesto neznam ni ja nazivaju svoj narod po teritoriji u kojoj zive jedan dan bice onaj sto je iz podgorice zvace se podgoricanin a ne srbin ili crnogorac pa tako redom
Četvrtak 03.12.2015. 03:55
Te teritorije nikada ruske bile nisu !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online