Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Ponedeljak 30.11.2015.
19:29
intermagazin A

Putin podigao 58. armiju: Turci zatvaraju Bosfor i Dardanele?!

Od neimenovanih izvora, koji su vezani za rusko Ministarstvo odbrane, stigla je informacija da je predsednik Rusije Vladimir Putin u konsultacijama sa Generalštabom Vojske Ruske Federacije doneo odluku o hitnom razmeštanju jedinica elitne 58. armije na granicu Jermenije i Turske.

Reuters
Oko 7.000 vojnika i oficira nalaze se u režimu povišene borbene gotovosti (Foto: Ilustracija)

U ovom momentu na granicu sa Turskom su izašli odabrani sastavi ove armije, opremljeni najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, i ojačani sistemima za protivvazdušnu borbu, višecevnim raketnim bacačima i antitenkovskim sredstvima.

Ukupna brojnost angažovanih snaga, koje se nalaze u režimu povišene borbene gotovosti, procenjuje se na oko 7.000 vojnika i oficira. Celu ovu borbenu grupu će štititi elementi ZRK S-400 kao i napredni kompleks za PEB "Krasuha-4".

Prema tvrdnjama vojnih stručnjaka, u koordinaciji sa raketnim pukom S-400 raspoređenim u Siriji, Ruska Federacija će efektivno kontrolisati gotovo 85% turskog vazdušnog prostora!

Inače, 58. armija je "udarni element" Vojske Ruske Federacije i predstavlja operativnu grupu združenih snaga, koja je zadužena za odbranu južnih granica RF sa posebnim akcentom na Kavkaz. Broji nešto više od 70.000 vojnika, a u njenom arsenalu se nalazi preko 600 tenkova, više od 2.000 oklopnih transportera i nekoliko hiljada jedinica cevne i raketne artiljerije.

Sastoji se od jedinica u kojima se nalazi visoko-kvalitetno i veoma motivisano ljudstvo, i koje ima izuzetno bogato ratno iskustvo. Spada u kategoriju elitnih sastava Vojske Ruske Federacije.

Puštali Nemce u II svetskom ratu, zašto sad ne bi Ruse?

U pojedinim alternativnim medijima su se pojavili naslovi kako je Turska zatvorila Bosfor i Dardanele za ruske brodove. Prvi je takve informacije objelodanio sajt Infowars. U slučaju da se ove vesti pokažu kao tačne to će značiti da Turska smatra kako je u ratu, odnosno da je napadnuta.

Par dana pre objavljivanja ovih izveštaja Rusija je zvanično saopštila kako je zatvaranje moreuza nemoguće. 

- Turska ne može da zabrani prolaz ruskim brodovima kroz Bosfor i Dardanele - izjavio je admiral ruske crnomorske flote Viktor Kravčenko.

Prema Konvenciji iz Montrea potpisanoj 1936. godine, Turska je dobila kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, međutim, istom konvencijom je propisano da zatvaranje moreuza za strana plovila može da se izvrši jedino u slučaju da se Turska nađe u ratnom stanju.

- Turska ne može da zatvori moreuze u Crnom moru za ruske brodove koji plove za Siriju. To bi bilo grubo kršenje međunarodnog prava, a naročito Konvencije iz Montrea koju je potpisala većina nacija- rekao je Kravčenko.

On je istakao da Turska čak ni u Drugom svetskom ratu, kada je bila neutralna, nije zatvorila Bosfor i Dardanele za brodove nacističke Nemačke.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 30.11.2015. 19:50
Ово постаје озбиљно. Лепо каже она народна нема рата без Турака. Ако стварно избије рат надам се да ће се локализоати на Блиском истоку. Стање је критично Русија, Сирија, Иран; Хезболах са једне стране, Турска, терористи, НАТО са друге. Једно је сигурно, нафта ће многоооо... да поскупи.
Ponedeljak 30.11.2015. 22:30
Ma srbine samo ti brisi komentare, time cinis djavolu uslugu svim Srbima - a posebno dacicu koji se nada pomoci od Dijaspore.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online