Ponedeljak 30.11.2015.
19:29
intermagazin

Putin podigao 58. armiju: Turci zatvaraju Bosfor i Dardanele?!

Reuters
Oko 7.000 vojnika i oficira nalaze se u režimu povišene borbene gotovosti (Foto: Ilustracija)

U ovom momentu na granicu sa Turskom su izašli odabrani sastavi ove armije, opremljeni najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom, i ojačani sistemima za protivvazdušnu borbu, višecevnim raketnim bacačima i antitenkovskim sredstvima.

Ukupna brojnost angažovanih snaga, koje se nalaze u režimu povišene borbene gotovosti, procenjuje se na oko 7.000 vojnika i oficira. Celu ovu borbenu grupu će štititi elementi ZRK S-400 kao i napredni kompleks za PEB "Krasuha-4".

Prema tvrdnjama vojnih stručnjaka, u koordinaciji sa raketnim pukom S-400 raspoređenim u Siriji, Ruska Federacija će efektivno kontrolisati gotovo 85% turskog vazdušnog prostora!

Inače, 58. armija je "udarni element" Vojske Ruske Federacije i predstavlja operativnu grupu združenih snaga, koja je zadužena za odbranu južnih granica RF sa posebnim akcentom na Kavkaz. Broji nešto više od 70.000 vojnika, a u njenom arsenalu se nalazi preko 600 tenkova, više od 2.000 oklopnih transportera i nekoliko hiljada jedinica cevne i raketne artiljerije.

Sastoji se od jedinica u kojima se nalazi visoko-kvalitetno i veoma motivisano ljudstvo, i koje ima izuzetno bogato ratno iskustvo. Spada u kategoriju elitnih sastava Vojske Ruske Federacije.

Puštali Nemce u II svetskom ratu, zašto sad ne bi Ruse?

U pojedinim alternativnim medijima su se pojavili naslovi kako je Turska zatvorila Bosfor i Dardanele za ruske brodove. Prvi je takve informacije objelodanio sajt Infowars. U slučaju da se ove vesti pokažu kao tačne to će značiti da Turska smatra kako je u ratu, odnosno da je napadnuta.

Par dana pre objavljivanja ovih izveštaja Rusija je zvanično saopštila kako je zatvaranje moreuza nemoguće. 

- Turska ne može da zabrani prolaz ruskim brodovima kroz Bosfor i Dardanele - izjavio je admiral ruske crnomorske flote Viktor Kravčenko.

Prema Konvenciji iz Montrea potpisanoj 1936. godine, Turska je dobila kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli, međutim, istom konvencijom je propisano da zatvaranje moreuza za strana plovila može da se izvrši jedino u slučaju da se Turska nađe u ratnom stanju.

- Turska ne može da zatvori moreuze u Crnom moru za ruske brodove koji plove za Siriju. To bi bilo grubo kršenje međunarodnog prava, a naročito Konvencije iz Montrea koju je potpisala većina nacija- rekao je Kravčenko.

On je istakao da Turska čak ni u Drugom svetskom ratu, kada je bila neutralna, nije zatvorila Bosfor i Dardanele za brodove nacističke Nemačke.

2024 © - Vesti online