Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.11.2015.
08:46
sputniknews.com A

Dodatni strah: ID odavno koristi hemijsko oružje

Strah od hemijskog i biološkog oružja je opravdan, Islamska država odavno koristi hemijsko oružje, tvrde stručnjaci.

Reuters
Hemijsko oružje se lako može napraviti prema uputstvima sa interneta

Francuski premijer Manuel Vals upozorio je da bi teroristi mogli da iskoriste hemijsko i biološko oružje. Međutim, on nije pojasnio da li Francuska ima operativne podatke o tim indicijama.

Predstavnik "Kurdistanskog saveza" u iračkom parlamentu Naza Said kaže da članovi ID odavno koriste hemijsko oružje.

- Teroristi su nedavno iskoristili iperit, iz minobacača su gađali jedinice Iračkog Kurdistana na severu Iraka. Naši vojnici su prebačeni u bolnicu sa dijagnozom "gušenje". Takođe, pripadnici ID su nekoliko puta koristili taj gas u provinciji Anbar, dok su u Mosulu nakon raketnog napada ID eksperti bezbednosnih struktura Kurdistana pronašli tragove hemijskih supstanci, koje su se koristile za vreme vladavine Sadama Huseina - kaže Said.

Da je strah od hemijskog oružja posle terorističkih napada u Parizu opravdan, kaže i profesor Fakulteta za Bezbednost Vladimir Jakovljević

- Teroristi mogu da koristite te otrove jer do njih je lako je doći, kao i do hemijskih formula. Sve se nalazi na internetu, svima je dostupno, a oružje se može pripremiti u jednoj običnoj laboratoriji - kaže Jakovljević.

On odaje da je opšte poznato kako može da se napravi takozvana - "prljava bomba", oružje kod koga je oko jezgre klasičnog eksploziva postavljen radioaktivni materijal, koji posle eksplozije kontaminira, "isprlja" široko područje, objašnjava profesor Jakovljević.

- To je opšte poznato u teoriji, ali u praksi još uvek nije primenjeno, što ne znači da ne može biti u ovakvim okolnostima. Radioaktivan materijal je dostupan iz radioaktivnog otpada, moguće je nabaviti ga iz nuklearne elektrane. Dovoljno je da neko nezadovoljan svojim statusom u elektrani taj materijal iznese i proda, danas je na tržištu sve moguće - kaže Jakovljević.

Kada je u pitanju biološko oružje, Vladimir Jakovljević podseća da je njime takođe jednostavno baratati. Podseća da je rat u Vijetnamu bio poligon za njegovo ispitivanje, uništavane su šume u kojima su se krili borci Severnog Vijetnama.

- Što se tiče bioloških patogenih mikroorganizama, postoji mogućnost da se u neke zalihe koje su postojale u pojedinim područjima, na perfidan način ubace biološki agensi. Period inkubacije, samo razvijanje epidemije traje 7, 10 ili 21 dan. Za to vreme teroristi mogu da se izvuku sa tog područja, a onda nastaju posledice, kako po stanovništvo, tako i po poljoprivredu. Tu već govorimo o tzv. agroterorizmu - kaže Jakovljević.

"Jasno je, nosili su gas-maske"

Vojni analitičar iz Moskve, Anatolij Ciganok, sumnja da bi teroristi mogli da iskoriste biološko oružje, ali prema njegovim saznanjima, mnoge zemlje već primenjuju rigorozne mere zaštite.

- Što se tiče upotrebe hemijskog oružja - kao što znamo, do njega je već došlo. Rusija i Evropa su svesne činjenice da bi ID mogla ponovo da to uradi. Podsetio bih da je pre nekoliko nedelja sirijska vojska porazila jedinicu ID koja je iz nepoznatih razloga nosila gas-maske, iako je prema zvaničnim informacijama hemijsko oružje izvezeno iz zemlje u skladu sa prethodnim dogovorima - kaže Ciganok.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online