Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.11.2015.
21:10
Vestionline, mondo rs, Guardian.co.uk A

VIDEO: Od ove droge pripadnici ID postaju (samo)ubice!

Malena tableta od koje se brzo postaje zavisnik proizvodi se u Siriji i dostupna je širom Bliskog istoka. Nju koriste pripadnici "Islamske države" kao "stimulans".

Daje "neverovatnu snagu" i "otupljuje osećaj za bol"

Kako piše Gardijan, od prodaje te droge obrće se mnogo novca na crnom tržištu, a to džihadistima daje mogućnost da opreme svoju armiju, i imaju pristup novom oružju, borcima i mogućnost da sukobe drže na tački ključanja.

Reč je o snažnoj amfetaminskoj tableti, sintetičkoj drogi poznatoj kao "fenetilin", odnosno "keptagon" (captagon) koja ljude sa sirijskog ratišta drži budne danima, ali i podstiče ih da ubijaju.

- Ne možeš da spavaš niti da zatvoriš oči, na to zaboravi - rekao je muškarac iz Libana u ispovesti za jedan dokumentarac koji je emitovao BBC u septembru.

- Osećao sam se kao da je ceo svet moj. Kao da niko nema moć kao što ja imam. Zaista lep osećaj - rekao je drugi muškarac koji je zloupotrebljavao ove pilule.

- Kada sam uzeo "keptagon" više nije bilo straha - dodao je treći muškarac.

Prema izveštaju Rojtersa iz 2014. godine, rat je Siriju pretvorio u “glavnog” proizvođača amfetamina, ali i korisnika te sintetičke droge.

Jedna pilula košta od pet do 20 dolara

Konzumiraju ih pripadnici "Islamske države", a najviše te tablete uzimaju u Saudijskoj Arabiji. Oko 50.000 Saudijaca godišnje ide na lečenje od te droge.

Proizvodnja se utemeljila u Siriji i počela je da cveta.

Ta droga je jeftina i lako se proizvodi od legalnih materija. Može se kupiti za manje od 20 dolara po tableti i veoma je popularna među sirijskim borcima koji ne poštuju strogo islamska pravila.

Doktori kažu da ima i opasne nuspojave, uključujući psihoze i oštećenja mozga, prenosi BBC.

Ramzi Hadad, libanski psihijatar, rekao je za Rojters da droga ima efekte klasičnog stimulansa.

- Pričljiv si, ne spavaš, ne jedeš, i pun si energije - rekao je.

Ratnik postaje superheroj

Policajac iz Homsa ispričao je da je video dejstva ove droge na borcima koji su uhapšeni.

- Tukli bismo ih i oni ne bi osećali nikakvu bol. Mnogi od njih se smeju dok ih jako udaramo… Ostavimo ih tako 48 sati i onda krenemo sa ispitivanjem - rekao je policajac.

Jedan od bivših boraca sa sirijskog ratišta ispričao je da je droga napravljena za ratište zato što borcima daje mogućnost energije kao kod superheroja i hrabrost.

- Vođa brigade je došao i rekao nam "ova tableta daje energiju, probajte"… Uzeli smo je i osećali se fizički spremni. Ako bi bilo 10 ljudi ispred tebe mogao bi da ih uhvatiš i ubiješ. Budan si non-stop. Nemaš nikakve problem i ne pomišljaš na spavanje… Daje ti veliku hrabrost i moć - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online