Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 21.11.2015.
08:33
I. Kozarski - Vesti A

Francuska ravna sirijske rafinerije

Ilja Rogačov, načelnik u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, optužio je Francusku da bombardovanjem uništava sirijska naftna postrojenja.

Zaboravili na teroriste: Avioni nosača "Šarl de Gol"

Da podsetimo, procenjuje se da Islamska država švercuje naftu i do 50 miliona dolara nedeljno, uglavnom u Tursku. Za taj novac nabavljaju oružje i najamnike, preko Turske, Saudijske Arabije i još nekoliko arapskih zemalja. Takođe, naftu crpi i stanovništvo koje nema od čega da živi na teritoriji Islamske države, a teroristi su im nametnuli porez na tu delatnost. Uzimaju im deo zarade ili jednostavno po nekoliko buradi nafte.

Pariz je žešće krenuo u vazdušnu kampanju posle terorističkih napada u Parizu. Međutim, Rogačov je naveo da je Francusko vazduhoplovstvo napalo logore za obuku terorista, a da su već posle nekoliko dana prešli na naftnu industriju, trenutno pod kontrolom Islamske države.

- Francuzi su svesni da neizbežno predstoji neuspešna ofanziva sirijske armije i vraćanje naftonosnih rejona pod kontrolu vlade u Damasku. Pri tom, Francuzi ne napadaju teroristička naftna potrojenja na teritoriji Iraka - objasnio je Rogačov motive francuskog bombardovanja.
Inače, ruski piloti dobili su pravo slobodnog lova na konvoje cisterni terorista i prethodnih dana uništili oko 500 vozila, a sirijska vojska napreduje sporije i uz uvećane gubitke da ne bi uništila infrastrukturu zemlje.

On je ukazao i na uzdržanu politiku Amerike prema Islamskoj državi u Iraku. Za više od godinu dana koalicija predvođena SAD nije nanela štetu naftnoj infrastrukturi Islamske države. Izveli su 8.000 bojevih letova, od kojih u 2.000 slučajeva avioni nisu ispalili nijedan projektil. Za to vreme Islamska država crpla je naftu, čak i uspostavljala nova, iako primitivna, postrojenja za preradu. Hiljade kamiona cisterni izvozili su tu naftu.

I SAD u igri

I Amerika pokušava da se domogne naftnih polja pre sirijske vojske, ali tuđim rukama. Stoga je Vašington obuzdao Tursku koja je planirala da zauzme pogranični pojas od 28 kilometara i tako udari u leđa sirijske Kurde. Naime, SAD se nadaju da će time pridobiti Kurde čiji su položaji najbliži naftnim poljima.

Rogačov je dodao da su na dvoličnost takvih dejstava Amerike ukazali i zapadni mediji i pretpostavio da je Vašington upravo zbog toga naneo makar male udare po iračkoj naftnoj industriji pod kontrolom Islamske države.

- Moguće je da ih je na to naterala i uspešna kampanja ruskog vazduhoplovstva - primetio je Rogačov.

On je izneo da je Islamska država prošle godine dobijala oko 30.000 barela nafte dnevno, aove već 40.000 do 50.000. Pri tom je ukazao da Rezolucija SB UN 2119 navodi da je šverc nafte osnovni izvor prihoda Islamske države i obavezala države članice da to spreče.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online