Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 19.11.2015.
22:18
rs-lat.sputniknews.com A

Zašto Pariz nije tražio pomoć od NATO, već od EU?

Posle terorističkih napada u Parizu predsednik Francuske Fransoa Oland je izjavio da je protiv njegove zemlje izvršen "ratni čin“, ali se nije pozvao na peti član kodeksa NATO-a i nije tražio pomoć Alijanse, piše "Fiskal tajms".

Reuters
Francuska se, izgleda, udaljava od NATO zbog Rusije

Prema petom članu kodeksa NATO, napad na jednu od zemalja Alijanse u Evropi ili Severnoj Americi posmatraće se kao napad na celu Alijansu i svaka od zemalja NATO-a će pružiti pomoć napadnutoj zemlji, uključujući i vojnu.

Umesto da se pozove na ovaj član, Oland se obratio za pomoć Evropskoj uniji, pozvavši se na član 42.7 Lisabonskog sporazuma koji podrazumeva solidarnost zemalja EU u slučaju napada na jednu od njih. 

Neki analitičari, piše list, smatraju da francuski predsednik namerno ne želi da se obrati NATO-u, a za to postoje tri moguća razloga.

Jedan od njih je to što Francuska, koja je obećala da će dati odlučan i dugotrajan otpor Islamskoj državi, pokušava da se približi Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu. List podseća da je Rusija ranije bombardovala pozicije boraca u Raki, podržavajući tako francusku avijaciju.

Ako Oland ceni rusku pomoć, on će, verovatno, dva puta razmisliti pre nego što pokuša da uvuče NATO u sukob s Islamskom državom, navodi "Fiskal tajms“. 

Pretpostavku o drugom razlogu izneo je profesor Džulijan Ku s američkog Univerziteta Hofstra. SAD i Francuska odavno koriste vojnu silu protiv Islamske države u Siriji i zbog toga je, s njegove tačke gledišta, besmisleno pribegavati petom članu povelje NATO-a.

Treći razlog jeste to što SAD mogu jednostavno da ne podrže novu moguću rezoluciju NATO-a o Siriji, mada je, prema mišljenju „Fiskal tajmsa“, to malo verovatno. Vašington će najverovatnije jednostavno odvratiti Francusku od traženja pomoći na osnovu petog člana, kako se sukob u Siriji ne bi tumačio kao masovan rat protiv ID.

List navodi reči analitičara Entonija Kordesmana koji je izjavio da SAD moraju da budu „veoma oprezne“ u onome što se tiče „formalne objave rata“. Reč je i o tumačenju ID kao neprijatelja. Ekspert smatra da SAD pokušavaju da izbegnu „potencijalni pravni košmar“.

Drugi mediji takođe su skrenuli pažnju na odsustvo želje Olanda da se obrati NATO. Britanski list "Telegraf“ nazvao je njegovu odluku "ozbiljnim udaljavanjem“ od Alijanse.

Novinar američkog kanala Si-En-Bi-Es pretpostavlja da NATO neće pomagati Francuskoj jer će prisustvo Alijanse u Siriji doneti "više štete nego koristi“.


 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.11.2015. 22:36
Zato što hoće oni i Njemci, a i 90% NATo "partnera" hoće da se otkače od NATO pakta. I Francuzi znaju precizno ko finansira ISIL. Britanija i USA sa Turskom, Katarom i Saudijskom Arabijom. To su najveći finansijeri ISIL-a od onih 40 koje je predsjednik Putin pomenuo. Ima tu i prstiju francuskih "biznismena" sa Sarkozijem na ćelu. Daće bog da se jednom kaže otvorenoi ko je ko pa da i kod nas u Crnoj gori Šćepana Malog zamijeni Vladimir Veliki.
Četvrtak 19.11.2015. 22:52
НАТО ће да зову кад буду решили да беже......ту су ови непревазиђени!!
Četvrtak 19.11.2015. 23:42
"Čurkin: Novi nacrt ruske rezolucije o borbi protiv Islamske države .... Beta | 18. 11. 2015. - 23:59h .... Ambasador Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je da je članovima Saveta bezbednosti UN prosledio novi nacrt rezolucije o usklađivanju napora u borbi protiv terorizma ..... Rusija poziva države koje se bore protiv terorističke grupe "Islamska država" da preispitaju kratkovidu politiku odbijanja da se udruže sa Moskvom i počnu konstruktivan ....." ...tako je - KLECITE , kad ne znate da ratujete !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online