Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.11.2015.
08:51
B. Božin - Vesti A

Štajnmajerov glas razuma

Nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer upozorio je posle terorističkih napada u Parizu na opasnost preuranjenih odluka u borbi protiv ekstremizma. Iako je jasna neophodnost dalje borbe protiv islamista, jasno je da "rat protiv terorizma ne može da bude dobijen vojnim sredstvima", rekao je Štajnmajer u ponedeljak na sastanku ministara EU u Briselu.

Tanjug/AP
Mi pomažemo Kurde: Frank Valter Štajnmajer

On je upozorio da je sada neophodna samokontrola, kako pritisak koji sa sobom nosi nastala situacija ne bi doveo do toga da budu donete pogrešne odluke, ili odluke koje ne bi bile od koristi. Nemački ministar je na taj način odgovorio na eksplicitne tonove iz Francuske i Turske, gde francuski predsednik Oland govori da je "država u ratu", a premijer Vals traži "svetu uniju" protiv terorista, dok se turski premijer Erdogan zalaže za masovnu vojnu intervenciju. Iz Vatikana čak govore o Trećem svetskom ratu, NATO nudi svoj angažman, a neki vojni krugovi u Vašingtonu su za slanje kopnenih trupa u Siriju.

Za to vreme broj izbeglica neprekidno raste, tako da je Štajnmajerov poziv u ovom trenutku zapravo "glas razuma", piše "Dojče virtšafts nahrihten".

- Sve vlade moraju da budu na strani Francuske i nastave borbu protiv ID. Dok neke učestvuju u vazdušnim napadima, Nemačka je odabrala da snabdeva kopnene trupe, pre svega kurdske jedinice Pašmerga - rekao je Štajnmajer i dodao da su na taj način kurdski borci "počeli da nižu pobede i oslobađaju teritoriju".

Racija u Frankfurtu

Državno tužilaštvo u Frankfurtu saopštilo je da je izvršen pretres stanova više turskih islamista u oblasti tog grada. Policija je upala u stan i na radno mesto jednog 27-godišnjaka za koga se sumnja da je sakupljao novac za Islamsku državu i slao u Siriju. Turčin je svoj pazar davao mlađem bratu koji je nabavljao borbeni materijal za rat u Siriji.

I posle napada u Parizu neće biti jednostavnih rešenja kako se boriti protiv ekstremizma, a neophodnost pregovora sa svim akterima konflikta u Siriji je sve veća, poručio je nemački šef diplomatije.

Znao za Pariz

Državno tužilaštvo u Arnzbergu navodi da je u tom mestu uhapšen muškarac koji je dva dana uoči terorističkih napada u Francuskoj, u jednom domu za azilante, rekao da će "Pariz uskoro biti doveden u stanje straha i užasa".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online