Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.11.2015.
08:11
I. Kozarski - Vesti A

Putin teroriste "šalje Bogu"

Prvi put od vremena hladnog rata Rusija je primenila strateške bombardere TU 160 i TU 95 i u osveti Islamskoj državi za rušenje putničkog aviona iznad Sinaja kada je poginulo 237 putnika i članova posade.

Reuters/HANDOUT
Oružje sudnjeg dana: TU-95

Islamska država postala je poligon na kom se više ne štedi ni najmodernijem oružju, kakve su krilate rakete namenjene Americi i NATO-u u slučaju trećeg svetskog rata. Remi Maluf, novinar i voditelj kanala Rusija danas, preneo je atmosferu iza zidina Kremlja ilustrovanu rečima predsednika Vladimira Putina, nakon što je potvrđeno da je ruski erbas iznad Egipta srušen podmetnutom bombom.

- Bog može da prašta teroristima, a na meni je da ih pošaljem njemu - rekao je Putin.
Oružje sudnjeg dana poletelo je sa ruskih aerodroma u Mazdoku na Kavkazu i severno kod mesta Engels u stepama Kubana. Četvoromotornim tupoljevima pridružili su se i TU 22, koji nisu upotrebljeni od gruzijskog rata 2008. Avioni nisu napuštali teritoriju Rusije, a projektili su ispaljeni preko Gruzije, Jermenije i Turske. Reč je o raketama X 55 i novim X 101.

Pred vratima Palmire

Sirijska vojska nastavila je da postepeno napreduje na nekoliko pravaca, a konačno se aktivirao i front oko Palmire. Posle udara ruskih helikoptera i tenkovskog napada teroristi su konačno skinuti sa pobrđa pred gradom. Vojska se spušta putem prema oko četiri kilometra udaljenim predgrađima i naselju Al Amirija. Armija napreduje i južnim putem, kako bi napala grad i sa te strane.
 

Predsednik Akademije geopolitičkih problema i bivši oficir ruskog Generalštaba Konstantin Sivkov objašnjava da je reč o raketama dometa 5.500 kilometara, sa startnom masom od 2,4 tone. Varijanta X 101 je sa eksplozivnom bojevom glavom, a X 102 sa nuklearnom. On smatra da će iz arsenala biti izvučene i aerosolne bombe od 40 tona, kakve nose TU 160. Reč je o projektilu koji se s padobranom izbacuje iznad položaja, prva eksplozija raspršuje aerosolni oblak kao iz dezodoransa koji se uvlači u rovove i bunkere, a druga detonira eksplozivni oblak. Rezultat - ruše se objekti u krugu od 600 metara.

Rusija, međutim, i dalje ne namerava da uvodi kopnenu vojsku u Siriju. Franc Klincevič, predsednik Odbora za odbranu Gornjeg doma ruskog parlamenta, rezervni pukovnik i avganistanski veteran, kaže da će Kremlj udvostručiti broj letelica u sirijskim bazama.
Trenutno Rusija ratuje protiv Islamske države sa više od 30 jurišnih bombardera i 16 helikoptera.

Strava u Raki

Meštani Rake, sirijske prestonice Islamske države, preko društvenih mreža govore za zapadne medije da su teroristi u panici i da su njihovi objekti i položaji poravnati uz velike gubitke.
- I mi smo uplašeni, ali tih pola sata koliko su padale ruske rakete bili su pravi odmor. Terorista nije bilo da nas kažnjavaju zbog kršenja njihovih pravila odevanja i drugih - navode žitelji Rake.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.11.2015. 14:03
Pokojni general Norman Schwarzkopsf prevrce se u grobu kad Putin CITIRA njegovu cuvenu recenicu koja je usla u americke ratrne anale !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online