Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.11.2015.
02:45
B. Božin - Vesti A

Otkazivanje je bilo opravdano

Posle otkazivanja prijateljske utakmice Nemačka - Holandija u utorak uveče u Hanoveru, zbog opasnosti od terorističkog napada, juče se u nemačkoj javnosti uveliko diskutovalo da li je odluka bila ispravna ili je plod paranoje koja je zavladala posle atentata u Parizu. Mada nije potvrđeno da je nađen eksploziv ispred stadiona, većina Nemaca podržala je odluku da se utakmica otkaže.

Policija pretražuje tribine na stadionu

Na tribinama je trebalo da se nađe državni vrh: kancelarka Angela Merkel, vicekancelar Zigmar Gabrijel i ministar untrašnjih poslova Tomas de Mezijer.

Šef policije Hanovera Folker Kluve je rekao: "Pre početka utakmice stigla je ozbiljna indicija da je na stadionu planiran bombaški napad. Kapije su u tom času bile otvorene već 20 minuta. Odlučili smo da odmah ispraznimo tribine."

Prema listu "Bild", bezbednosne službe su 30 sati pre početka meča dobile upozorenje da jedna grupa Severnoafrikanaca planira napad. Bilo je reči o eksplozivnim sredstvima, pojasevima sa eksplozivom, automatskom oružju i bombama postavljenim na prilazima stadionu. Navodno je francuska tajna služba ukazala na iračkog "spavača" iz Vezerberglanda, koji navodno stoji iza akcije, ali ga bezbednjaci nisu našli na naznačenoj adresi.

Dovoljno ubedljivo

Premijer Donje Saksonije Štefan Vajl je pred novinarima branio odluku o otkazivanju utakmice rekavši da je bilo "konkretnih dokaza za konkretnu opasnost". Dodao je da je ono što mu je stavljeno na uvid - njemu lično bilo dovoljno ubedljivo.

List "Krajscajtung sike" pre toga je objavio ekskluzivnu vest da je ispred stadiona u Hanoveru otkriveno bolničko vozilo sa eksplozivom, a agencija DPA je izvestila o islamističkoj pozadini. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Donje Saksonije Boris Pistorijus je izjavio da "do tog trenutka nije pronađen nikakav eksplozivni materijal, kao i da nije bilo nikakvih hapšenja".
Autobus nemačkog tima se u vreme objave otkazivanja nalazio na putu ka stadionu. Vraćeni su zajedno sa holandskim timom i smešteni na sigurno mesto.

Sumnjiv paket u vozu

Iste večeri oko 22.31 u vozu za Oldenburg, na glavnoj železničkoj stanici u Hanoveru, psi tragači otkrili su sumnjiv paket u kojem su eksperti pronašli žice i platinu. Policija je blokirala stanicu i raznela paket. Saopšteno je kako je "imitacija bila tako dobro napravljena da je moguće da se radilo o pravom eksplozivu", istraga je u toku, a meta je muškarac koji je ostavio paket u vozu.

Predsednik Nemačkog fudbalskog saveza Rajnhard Rojbal posle svega je rekao da je "prosto nezamislivo" da nacionalni tim za tako kratko vreme dva puta bude doživi suočavanje sa terorom.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online