Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 18.11.2015.
08:33
Lj. Ivanović - Vesti A

Teroristi srušili ruski avion

Ruska Federalna služba bezbednosti je juče saopštila da je otkriveno da su u ruskom putničkom avionu oborenom nad Sinajem 31. oktobra pronađeni tragovi eksploziva. Ako se uzme da je erbas A321 bio tehnički ispravan pred poletanje iz Šarm el Šeika za Sankt Peterburg, vrlo je izgledno da je avion srušen eksplozivom koji je pred poletanje unet u prtljažnik letelice.

Uviđaj olupine. Egipatska vojska obezbeđuje mesto udesa

Podsetimo, avion kompanije Metrodžet na letu 9268 poleteo je s ruskim turistima za Rusiju, da bi posle nepunih pola sata leta nestao s radara. Ubrzo je u sinajskoj pustinji pronađena olupina. Niko od 224 putnika i članova posade, uglavnom ruskih državljana, nije preživeo.
Ruski obaveštajci nemaju dileme i juče su otvoreno saopštili da su avion oborili teroristi.

Tragove eksploziva pronašli su članovi kombinovanog istražiteljskog tima koji, pored ruskih istražitelja, čine i stručnjaci iz Francuske kao zemlje proizvođača aviona, kao i oni iz egipatskih vazduhoplovnih vlasti. Kao posledicu ovakvog zaključka Federalne službe bezbednosti, ruski predsednik Vladimir Putin je zatražio od svih bezbednjaka u zemlji da podignu nivo pripravnosti za slučaj novog napada, ali su obaveštajci dobili i zadatak da pronađu odgovorne, odnosno organizatore i izvršioce ovog monstruoznog čina, obzirom da su još uvek svi živi i da su na slobodi.

Egipatske i ruske vlasti sprovode i drugu, paralelnu istragu o tome kako je tačno eksploziv neposredno dospeo u avion. Naime, sumnja se da je eksploziv unet mimo kontradiverzione kontrole prtljaga putnika, a ako je to slučaj, mogao ga je uneti samo neko od zaposlenih na aerodromu u Šarm el Šeiku.

Sastanku u Kremlju predsedavao je Putin, a prisutni su bili još i direktor FSB Aleksander Bortnjikov, ministar vojni Sergej Šojgu, kao i čelnici diplomatije i Spoljne obaveštajne službe Sergej Lavrov i Mihail Fratkov. Tom prilikom je Bortnjikov izvestio da je "improvizovana bomba u avionu bila teška oko jednog kilograma i da je avion raznesen u vazduhu."

Još žešće u Siriji

Putin je dodao i da operacije Rusije u Siriji ne samo da neće jenjavati, već će se intenzivirati jer "zločinci moraju da znaju da je odmazda neminovna."

- Nije prvi put da je Rusija suočena sa varvarskim zločinima terorista. Podsećam na nedavnu eksploziju na železničkoj stanici u Volgogradu. Ali, mi nećemo brisati suze s naših lica i duša. One će zauvek ostati s nama. I to nas neće sprečiti da nađemo i kaznimo počinioce. To ćemo učiniti bez zadrške, tražićemo ih i naći gde god da se kriju. I, kaznićemo ih - rekao je Putin koji će lično nadgledati osvetničku akciju.

I u G20 ima džihadista

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je na Samitu šefova država i vlada 20 industrijski najmoćnijih zemalja sveta u turskom letovalištu Antalija otvoreno optužio da među tim zemljama ima "onih koje direktno finansiraju Islamsku državu", ali je dodao i da nije trenutak da ih direktno imenuje.

Ruska tajna služba navodno je izdvojila 50 miliona dolara za nagrade onima koji dostave korisnu informaciju o počiniocima, organizatorima i inspiratorima zločina na Sinaju.

Crni bilansi Rusije

Od 2000. godine Rusija se suočila s nizom terorističkih napada islamista. U moskovskom pozorištu Dubrovka 26. oktobra 2002. islamski teroristi su ubili 133 taoca, a policija je pobila 40 militanata. Prvi školski dan 2004. u Beslanu u Abhaziji teroristi su pobili 385 đaka i nastavnika. Bombaši samoubice su na moskovskom aerodromu Domodedovo 24. januara 2011. pobili 37 ljudi, a 29. decembra 2013. u dve eksplozije na železničkoj stanici u Volgogradu stradale su 34 osobe, od kojih su dve bombaši samoubice.

POVEZANE VESTI

Sreda 18.11.2015. 08:41
Беслан није у Абхазији, већ у Северној Осетији. Опет правите грешке.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online