Sreda 18.11.2015.
08:33
Lj. Ivanović - Vesti

Teroristi srušili ruski avion

Uviđaj olupine. Egipatska vojska obezbeđuje mesto udesa

Podsetimo, avion kompanije Metrodžet na letu 9268 poleteo je s ruskim turistima za Rusiju, da bi posle nepunih pola sata leta nestao s radara. Ubrzo je u sinajskoj pustinji pronađena olupina. Niko od 224 putnika i članova posade, uglavnom ruskih državljana, nije preživeo.
Ruski obaveštajci nemaju dileme i juče su otvoreno saopštili da su avion oborili teroristi.

Tragove eksploziva pronašli su članovi kombinovanog istražiteljskog tima koji, pored ruskih istražitelja, čine i stručnjaci iz Francuske kao zemlje proizvođača aviona, kao i oni iz egipatskih vazduhoplovnih vlasti. Kao posledicu ovakvog zaključka Federalne službe bezbednosti, ruski predsednik Vladimir Putin je zatražio od svih bezbednjaka u zemlji da podignu nivo pripravnosti za slučaj novog napada, ali su obaveštajci dobili i zadatak da pronađu odgovorne, odnosno organizatore i izvršioce ovog monstruoznog čina, obzirom da su još uvek svi živi i da su na slobodi.

Egipatske i ruske vlasti sprovode i drugu, paralelnu istragu o tome kako je tačno eksploziv neposredno dospeo u avion. Naime, sumnja se da je eksploziv unet mimo kontradiverzione kontrole prtljaga putnika, a ako je to slučaj, mogao ga je uneti samo neko od zaposlenih na aerodromu u Šarm el Šeiku.

Sastanku u Kremlju predsedavao je Putin, a prisutni su bili još i direktor FSB Aleksander Bortnjikov, ministar vojni Sergej Šojgu, kao i čelnici diplomatije i Spoljne obaveštajne službe Sergej Lavrov i Mihail Fratkov. Tom prilikom je Bortnjikov izvestio da je "improvizovana bomba u avionu bila teška oko jednog kilograma i da je avion raznesen u vazduhu."

Još žešće u Siriji

Putin je dodao i da operacije Rusije u Siriji ne samo da neće jenjavati, već će se intenzivirati jer "zločinci moraju da znaju da je odmazda neminovna."

- Nije prvi put da je Rusija suočena sa varvarskim zločinima terorista. Podsećam na nedavnu eksploziju na železničkoj stanici u Volgogradu. Ali, mi nećemo brisati suze s naših lica i duša. One će zauvek ostati s nama. I to nas neće sprečiti da nađemo i kaznimo počinioce. To ćemo učiniti bez zadrške, tražićemo ih i naći gde god da se kriju. I, kaznićemo ih - rekao je Putin koji će lično nadgledati osvetničku akciju.

I u G20 ima džihadista

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin je na Samitu šefova država i vlada 20 industrijski najmoćnijih zemalja sveta u turskom letovalištu Antalija otvoreno optužio da među tim zemljama ima "onih koje direktno finansiraju Islamsku državu", ali je dodao i da nije trenutak da ih direktno imenuje.

Ruska tajna služba navodno je izdvojila 50 miliona dolara za nagrade onima koji dostave korisnu informaciju o počiniocima, organizatorima i inspiratorima zločina na Sinaju.

Crni bilansi Rusije

Od 2000. godine Rusija se suočila s nizom terorističkih napada islamista. U moskovskom pozorištu Dubrovka 26. oktobra 2002. islamski teroristi su ubili 133 taoca, a policija je pobila 40 militanata. Prvi školski dan 2004. u Beslanu u Abhaziji teroristi su pobili 385 đaka i nastavnika. Bombaši samoubice su na moskovskom aerodromu Domodedovo 24. januara 2011. pobili 37 ljudi, a 29. decembra 2013. u dve eksplozije na železničkoj stanici u Volgogradu stradale su 34 osobe, od kojih su dve bombaši samoubice.

2024 © - Vesti online