Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 17.11.2015.
10:12
rs.n1info.com A

Slovaci prate svakog muslimana u zemlji

Muslimani u Slovačkoj protestovali su jer su slovačke službe, posle serije terorističkih napada u Parizu, počele da prate svakog muslimana u zemlji. Građani islamske veroispovesti pitali su premijera Roberta Fica da li treba da očekuju i oznake na odeći kakve su su morali da nose Jevreji u vreme marionetske fašističke Nezavisne Slovačke.

Reuters
Svaki slovački musliman ima svog pratioca

- Premijer je javno srušio mit o demokratskoj i slobodnoj Slovačkoj. Pitamo zato da li će se zadržati samo na praćenju ili da se pripremimo da ćemo obavezno nositi zeleni polumesec, inspirisan žutom zvezdom koju su u mračna vremena slovačke istorije morali da nose pripadnici jedne druge nadzirane verske zajednice - saopštila je Islamska fondacija u Slovačkoj.

Premijer Robert Fico je posle terorističkih napada u Parizu izjavio u nekoliko intervjua raznim slovačkim televizijama da su policija i službe počele posebno da nadziru sve muslimane u zemlji, a takođe i izbeglički centar u Gapčikovu, na zapadu Slovačke.

- Mi pratimo ama baš svakog muslimana koji se nalazi na našoj teritoriji. Ti ljudi su tu uglavnom legalno. Razgovaramo sa svim osobama koje bi mogle da nam daju informacije... Pod kontrolom su i izbeglički centri. U Gapčikovu nisu naši imigranti, već oni koji čekaju azil u Austriji, ali kontrolišemo ih a najvećoj mogućoj meri - rekao je Fico televiziji TA3.

Na kritike slovačkih muslimana da na njih unapred gleda kao na teroriste, Fico je odgovorio da je bezbednost Slovaka na prvom mestu i da država mora da iskoristi sve legalne mogućnosti, a ako bude potrebno još i pooštri zakone o borbi protiv terorizma.

- Obaveza je države da prati da li pripadnici muslimanske verske zajednice koji legalno borave u Slovačkoj ili imigranti koji privremeno dolaze u Slovačku imaju veze s grupama povezanim sa teroristima ili direktno u tim aktivnostima učestvuju. Istina je takva da su, izuzev Brejvika, koji je u Norveškoj pobio masu, iza terorističkih napada uvek stajali muslimani - rekao je slovački premijer.

Muslimani u Slovačkoj osudili su odmah oštro terorističke napade u Parizu. U Slovačkoj živi svega oko 5.000 muslimana, a mnogi od njih su tu decenijama i došli su u nekadašnju Čehoslovačku još u vreme komunističkog režima.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.11.2015. 12:46
Tako je Slovaci.Gost u kući sedi gde mu domaćin odredi mesto.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online