Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 17.11.2015.
18:00
O. Đoković - Vesti A

"Gazili smo preko mrtvih!"

Jedan od pariskih terorista kao da se namerio na Srbe iz pariskog predgrađa Sen Deni, a masakr u kome je teško povređeno sedam srpskih državljana i Portugalac, srpski zet, dugo će pamtiti i porodice Živke Burić i Ace Pavlovića. Ipak, zahvaljući sreći, prošli su mnogo bolje nego što se moglo desiti.

Reuters
Porodica Burić je za dlaku izbegla tragediju

- Hvala bogu što je i ovako, mogli su svi izgubiti živote - kaže osamnaestogodišnja Julija Burić.

Predstavljajući se, saopštila je da su svi iz Srbije, osim zeta Portugalca, da su poreklom raštrkani u velikom krugu oko Beograda, da je ona iz Beograda, iz Mokrog Luga.

Pričali smo dugo, srpski joj je odličan, francuski još bolji, a ukoliko negde malo zapne, zove babu Živku u pomoć.

Od subote, Julija čuva dvomesečnu sestricu Anđelinu.

Ambasador posetio povređene

Ambasador Rajko Ristić i šef konzularnog odelenja Nina Veličković, u bolnicama Kreml Bisetr i Sen Deni posetili su najteže povređene Srbe, zaželeli im uspešan i brz oporavak i ponudili svaku pomoć ukoliko su u mogućnosti.

- Posetila sam mamu u u bolnici, prvo što sam joj rekla jeste da ne brine, svi čuvamo Anđelinu. Onda sam joj naredila da ona ništa ne govori, neka se ne umara, pričaću ja. U ušima joj zuji od eksplozije.

Teška je Julijina priča. Imala je sreću da sa sestricama ostane kod kuće. A iako nije bila očevidac, sve zna do u detalje. Preneli joj članovi porodice, svi nastradali u atentatu, neko manje neko više.

- Mi svi radimo, ali i svi prodajemo zastave, šalove, razne navijačke rekvizite, kafu, čaj. Dok smo Valentina (13) i ja čuvale Anđelinu, moji su bili ispred Stad de Fransa, igrala se fudbalska utakmica Francuska - Nemačka. Od toga se zaradi sitnica, skoro ništa, ali nama svima mnogo više znači da budemo među ljudima i da se družimo.

Te večeri, svoje tezge namestili su pred Mekdonaldsom. Utakmica počela, pa smo ušli u ovaj restoran brze hrane i zaseli onako po naški, kao u kafani. Opušteno pričali.

- Prepade nas jedna strašna eksplozija, a odmah nakon toga vidimo i policiju, sprintom trče, pištolji im u rukama, penju se na prvi sprat Mekdonaldsa, viču: "Bežite svi, napolje, napolje, sada će druga bomba" - tako u razgovor uskače Julijina tetka Zorica Burić Nikolić, glas joj drhti.

Nastavlja u grču:

Svi smo u šoku

- Strašno! Svi smo pod šokom. Svi ćemo na psihijatriju. Nema spavanja, stalni košmari. Tresemo se. Pokušavamo da pričamo, kažu, to će ublažiti muke, ali ne ide. Sada mislim samo na sestru. Operacija je teška - iz sebe iscedi Zorica.

- Naše veliko društvo istrči iz Mekdonalda, istrčali su i svi drugi, a onda je grunula i druga bomba. Mislila sam da mi se telo raspalo, da su mi se otkinule ruke i noge. Krv svuda. Bežim, ali mi pod noge pada nečija otkinuta glava, pomislih da je to glava mog supruga Ivice, nekako mi isti, vrištala sam. Onda se okrenem, vidim Ivicu na zemlji. Pored njega leži Indira, ne vidi joj lice, a Ivica mislio da sam ja. I on vrišti. Ugleda me, krenemo jedno prema drugom, a ispred mene stalno ona otkinuta glava. Tu je policija. Jedan me vuče na jednu stranu, drugi na drugu, ja hoću da sam uz Ivicu.

Zastaje Zorica, teško uzdiše, ali ide dalje:

- Gura nas policija u neku slepu ulicu. Viču da ima još jedna bomba. Mi u krvi, komadi mesa po nama, sve se u kosu zalepilo. Ja po nogama sva izgorela. Ivica loše. Negde nas povedoše, ali treba proći istim mestom, pored one glave. Gazimo po delovima ljudskog tela. Policija opominje: "Ne gledajte!". A ona glava opet ispred mene. Tašnom zaklanjam oči. Ali, ugledam sestru Tinu, sva je u krvi, sedi. Oko nje ranjeni. Sve su nas odveli u hotel Formula 1, posle u bolnice.

Zorica drhti. Julija sluša. Drhti i ona, pa da bi poštedela tetku, ponovo uskače u razgovor:

Policija znala ili predosetila

Po povređenim Srbima može da se zaključi da je policija znala ili predosetila šta će se desiti, u jurišu su utrčali u Mekdonalds i panično su tražili teroristu, ali nisu mogli da pretpostave da bi to mogao biti petnaestogodišnjak. A kad su se svi dali u beg, to su sekunde, potrčao je i terorista i - aktivirao bombu.

- Zorica ima opekotine na butinama obe noge. Može hodati, a njenom mužu, mom ujaku Ivici Nikoliću su povrede na glavi, to su mu ušili. Mojih je tu bilo mnogo, tridesetak.

Julijina majka Tina je teško povređena.

Samo ovo da preživimo

- Mi smo vrlo povezani, pomagaćemo jedni druge. Sada nas obilazi rodbina i prijatelji. Zvale su nas porodice iz Srbije i Nemačke. Ja i dalje stalno ponavljam: "Biće dobro, samo ovo da preživimo!", kaže Julija.

- Mamu su smestili u šok-sobu, geler je probio leđa i ušao u pluća, stavili su joj dren da bi mogla disati, u bolnici "De la Fonten" operisaće joj plućnu maramicu. Ima i dve rupe u ruci. Izlomljene su kosti, stavili su joj neke šine, povređen je nerv, neće moći da pomera jedan prst.

Teško je povređen i Aca Pavlović (49), budući kum Burića. Od eksplozije je ogluveo. Geler je ušao u stomak i u teškom je stanju. Dva dana njegova supruga Ljiljana Atanasković Pavlović (40) vodila se kao nestala, a onda su im javili da je nađena u jednoj bolnici, lekari se bore za njen život. Teške povrede lica je zadobila i Julijina tetka Indira Radosavljević, kao i Snežana Mitrović.

- Ne znam da li će moći da hoda. Možda će morati da joj amputiraju obe noge, ali ne daj, bože, ne daj, bože - upućuje Julija molitve prema nebu.

Baka Živka je dobro prošla ima samo veliku modricu na nozi, ali je njeno psihičko stanje teško. Samo plače.

- Dobro je, biće dobro. Ljiljana, Aca i mama su u najtežoj situaciji, a, je li, biće sve u redu? Ipak su se svi izvukli, mogli su svi da nastradaju. Ne smem da mislim na to - hrabri se Julija.

Teško i lakše povređeni

U najtežem i veoma kritičnom stanju je Ljiljana Atanasković Pavlović (40), lekari joj se bore za život. Njen suprug Aca Pavlović je takođe u teškom stanju, kao i Snežana Mitrović, ali veruju se da će preživeti. U bolnici se nalazi i Rade Vasić, ima povrede glave i nogu, ali uspešno se opravlja kao Vladana Popović, Tina Burić i Indira Radosavljević.
Na spisku lakše povređenih su Živka, Tina, Borivoj, Slavica, Žaklina i Vladimir Burić; Ika, Pera i Lepa Grbić; Dragica i Radmila Todorović, Zoran i Milena Vasiljković, Milunka Radosavljević, Verica Marinković sa kćerkama Laurom i Karlom, Gordana Radosavljević-Stanković, Zorica Burić Nikolić, Ivica Nikolić, Zlata Vasić.

POVEZANE VESTI

Utorak 17.11.2015. 18:38
Kada vi vesti-online budete resili ovde vas interni problem sa brisanjem komentara, mozda se i promeni uloga citalaca u sazaljenju ovakvih srceparajucih tekstova. Bar vi ne mozete, kao i vucic sa naprednjacima, da sedite na dve stolice.
Utorak 17.11.2015. 20:51
Srbi i Srpkinje, vracajte se u Otadzbinu! Nije ni ovde lako, ali ste ovde potrebniji. Na Zapadu ce vam zivot proteci u besmislu i ponizenju. Zaista, prema ovoj prici ispada da su specijalci bili na licu mesta i cekali prvu eksploziju! Jako sumnjivo i cudno! Ko zna sta se sve krije iza ovih uzasnih dogadjaja?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online