Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 11.11.2015.
07:45
Đ. Barović - B. Đokić - Vesti A

Otmičarima dva miliona dolara?

Otmičari dvoje službenika Ambasade Srbije u Libiji, Slađane Stanković i Jovice Stepića, traže dva miliona dolara za njihovo puštanje. Ovo "Vesti" eskluzivno saznaju od izvora bliskih Bezbednosno- informativnoj agenciji Srbije.

Ko je oteo Slađanu Stanković i Jovicu Stepića: Libijska svakodnevica

- U toku su intenzivni pregovori sa otmičarima koji su prvo tražili deset miliona dolara, ali su na kraju pristali da im se isplati dva miliona. Detalji pregovora se drže u tajnosti, a premijer Vučić je preuzeo ulogu koordinatora - ističe naš izvor što je kasnije potvrđeno i u Ministarstvu spoljnih poslova.

U ambasadi u Tripoliju zaposleni nisu bili raspoloženi za razgovor o tome kao je odabrana opasna deonica za kretanje niti za ocenu tekstova nekih srpskih medija koji su doveli u sumnju ulogu ambasadora Olivera Potežice u otmici.

Nekadašnji vojni izaslanik SRJ u SAD, pukovnik u penziji Stanko Nešić kaže da je u slučaju otmica službenika ambasada procedura jasna.

- Po dobijanju te informacije šalje se nota Ministarstvu spoljnih poslova zemlje domaćina, a informacija o otetima se odmah, bez ikakvih procedura prosleđuje Interpolu i službama bezbednosti. U slučaju da je reč o uceni, pregovara se posredstvom zemlje domaćina koja je u obavezi da isplati traženu sumu - kaže Nešić. U međuvremenu, bezbednosne službe ispituju sve opcije, pa čak i umešanost drugih službenika ambasade u otmicu. Nešić sumnja da je ovde to po sredi i ocenjuje da, prema podacima iz medija, procedura kretanja službenih vozila nije prekršena.

- Osoblje ambasade i ambasador nemaju prava da van zgrade koriste oružano obezbeđenje, već je to prepušteno službama zemlje domaćina. Vozilo ambasade ima eks teritorijalni status, a ambasada ima zadatak da vlastima te države prijavi svaki svoj odlazak iz grada u kome je smeštena ambasada - zaključuje Nešić.

Vlasti Srbije se poslednjih nekoliko dana upinju u dokazivanju kako će učiniti sve da spasu dvoje otetih srpskih državljana. Istovremeno, već osam meseci u zatvoru u Tripoliju se nalazi Srđan Babić, bivši zamenik šefa obezbeđenja premijera Zorana Đinđića, koga ambasador Potežica još nijednom nije obišao.

Sumnjiv i ambasador Potežica

Zašto je srpsko diplomatsko predstavništvo i dalje radilo u Libiji i iz kog razloga su ambasador Srbije Oliver Potežica sa porodicom i troje saradnika putovali od glavnog grada Tripolija ka Tunisu veoma rizičnim putem na kome su dvoje službenika ambasade oteti u blizini grada Sabrate, još uvek je misterija.

Gotovo sve zemlje zatvorile su diplomatska predstavništa u Libiji upravo zbog opasnosti od otmica i terorističkih napada. Neke imaju predstavnike u Libiji, ali u Tobruku, gde se nalazi Vlada Libije koja je međunarodno priznata. Prema nezvaničnim informacijama, ambasador Potežica je uprkos tome insistirao da ostane u Libiji, tačnije u Tripoliju, iako su se sve druge evropske ambasade povukle.

Uz to i uz poslove sa izdavanjem studentskih viza Libijcima koji poslednjih godina u velikom broju dolaze da studiraju u Srbiji, spekuliše se da uloga ambasadora Potežice može biti ipak drugačija od one koja je predstavljena u javnosti.

Prema pisanju beogradskih medija, Bezbednosno-informativna agencija istražuje ulogu ambasadora Potežice u otmici. Navodno je za saučesništvo osumnjičen izvesni Haudi Ganudi, Libijac koji je bio u pratnji ambasadora i dvoje kidnapovanih Srba, a ranjen je prilikom otmice od rikošeta. On je poreklom iz Sabrata, mesta gde su članovi lokalnog plemena oteli dvoje Srba i prijatelja Potežice, što je sve navelo BIA da otvori istragu i u ovom pravcu, odnosno da ispita vezu Potežice u celom incidentu.

POVEZANE VESTI

Sreda 11.11.2015. 08:04
SVE treba uraditi da se dvoje otetih ODMAH oslobode po svaku cenu . Posle treba istražiti slučaj do kraja bez politike i podmetanja bilo kome . Dva miliona dolara za državu ne sme da predstavlja problem kada je ovakav slučaj u pitanju .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online