Sreda 11.11.2015.
07:45
Đ. Barović - B. Đokić - Vesti

Otmičarima dva miliona dolara?

Ko je oteo Slađanu Stanković i Jovicu Stepića: Libijska svakodnevica

- U toku su intenzivni pregovori sa otmičarima koji su prvo tražili deset miliona dolara, ali su na kraju pristali da im se isplati dva miliona. Detalji pregovora se drže u tajnosti, a premijer Vučić je preuzeo ulogu koordinatora - ističe naš izvor što je kasnije potvrđeno i u Ministarstvu spoljnih poslova.

U ambasadi u Tripoliju zaposleni nisu bili raspoloženi za razgovor o tome kao je odabrana opasna deonica za kretanje niti za ocenu tekstova nekih srpskih medija koji su doveli u sumnju ulogu ambasadora Olivera Potežice u otmici.

Nekadašnji vojni izaslanik SRJ u SAD, pukovnik u penziji Stanko Nešić kaže da je u slučaju otmica službenika ambasada procedura jasna.

- Po dobijanju te informacije šalje se nota Ministarstvu spoljnih poslova zemlje domaćina, a informacija o otetima se odmah, bez ikakvih procedura prosleđuje Interpolu i službama bezbednosti. U slučaju da je reč o uceni, pregovara se posredstvom zemlje domaćina koja je u obavezi da isplati traženu sumu - kaže Nešić. U međuvremenu, bezbednosne službe ispituju sve opcije, pa čak i umešanost drugih službenika ambasade u otmicu. Nešić sumnja da je ovde to po sredi i ocenjuje da, prema podacima iz medija, procedura kretanja službenih vozila nije prekršena.

- Osoblje ambasade i ambasador nemaju prava da van zgrade koriste oružano obezbeđenje, već je to prepušteno službama zemlje domaćina. Vozilo ambasade ima eks teritorijalni status, a ambasada ima zadatak da vlastima te države prijavi svaki svoj odlazak iz grada u kome je smeštena ambasada - zaključuje Nešić.

Vlasti Srbije se poslednjih nekoliko dana upinju u dokazivanju kako će učiniti sve da spasu dvoje otetih srpskih državljana. Istovremeno, već osam meseci u zatvoru u Tripoliju se nalazi Srđan Babić, bivši zamenik šefa obezbeđenja premijera Zorana Đinđića, koga ambasador Potežica još nijednom nije obišao.

Sumnjiv i ambasador Potežica

Zašto je srpsko diplomatsko predstavništvo i dalje radilo u Libiji i iz kog razloga su ambasador Srbije Oliver Potežica sa porodicom i troje saradnika putovali od glavnog grada Tripolija ka Tunisu veoma rizičnim putem na kome su dvoje službenika ambasade oteti u blizini grada Sabrate, još uvek je misterija.

Gotovo sve zemlje zatvorile su diplomatska predstavništa u Libiji upravo zbog opasnosti od otmica i terorističkih napada. Neke imaju predstavnike u Libiji, ali u Tobruku, gde se nalazi Vlada Libije koja je međunarodno priznata. Prema nezvaničnim informacijama, ambasador Potežica je uprkos tome insistirao da ostane u Libiji, tačnije u Tripoliju, iako su se sve druge evropske ambasade povukle.

Uz to i uz poslove sa izdavanjem studentskih viza Libijcima koji poslednjih godina u velikom broju dolaze da studiraju u Srbiji, spekuliše se da uloga ambasadora Potežice može biti ipak drugačija od one koja je predstavljena u javnosti.

Prema pisanju beogradskih medija, Bezbednosno-informativna agencija istražuje ulogu ambasadora Potežice u otmici. Navodno je za saučesništvo osumnjičen izvesni Haudi Ganudi, Libijac koji je bio u pratnji ambasadora i dvoje kidnapovanih Srba, a ranjen je prilikom otmice od rikošeta. On je poreklom iz Sabrata, mesta gde su članovi lokalnog plemena oteli dvoje Srba i prijatelja Potežice, što je sve navelo BIA da otvori istragu i u ovom pravcu, odnosno da ispita vezu Potežice u celom incidentu.

2024 © - Vesti online