Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 09.11.2015.
13:37
Tanjug A

SAD i Izrael bi da se zbliže

Odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela zategnuti su zbog nuklearnog sporazuma s Iranom, koje su potpisale u julu velike sile, predvođene SAD. Danas (9. novembar) će predsednik SAD Barak Obama i izraelski premijer Benjamin Netanijahu pokušati da poprave narušene odnose.

Fotomontaža Vestionline/Foto: Reuters
Vodimo ljubav, a ne rat

Obama i Netanijahu treba da se sastanu u Beloj kući, prvi put posle više od godinu dana. 

Međutim, malo se nade polaže i u napredak u ostalim pitanjima, jer zvaničnici SAD umanjuju sanse u mogućnost preokreta u bezbednosnim pregovorima i isključuju izglede za postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca pre isteka Obaminog mandata.

- Predsednik je zaključio da upravo sada, ukoliko ne dođe do velikog preokreta, strane neće biti u poziciji da pregovaraju o sporazumu o konačnom statusu - rekao je bliskoistočni savetnik Bele kuće Rob Malej pred dolazak Netanijahua u Vašington, prenosi Asošijeted pres.

Nad sastanak se takođe nadvila senka kontroverze zbog novog Netanijahuovog portparola Rana Baraca, koji je na društvenim mrežama Obamu označio antisemitom, a državnog sekretara SAD Džona Kerija stend ap komičarem.

Međutim, uprkos malim očekivanjima, smatra se važnim korakom činjenica da se Obama i Netanijahu uopšte sastaju.

Odnosi između dvojice lidera su već dugo hladni, a napetost je kulminirala početkom ove godine zbog Obaminih nastojanja da postigne nuklearni sporazum s Iranom. Netanijahu tvrdi da je taj sporazum egzistencijalna pretnja za Izrael, jer ostavlja Teheranu mogućnost da razvije atomsku bombu. On je bezuspešno lobirao poslanike SAD da se usprotive sporazumu i obratio se u martu Kongresu bez prethodnog dogovora s Belom kućom. 

Obama se tada nije s njim sastao, uz objašnjenje da predstoje izraelski izbori. Oni se nisu sastali ni kada je Netanijahu u septembru bio u Njujorku na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN.

- Mi verujemo da je veoma važno da u nesigurnom bezbednosnom okruženju signališemo našu dugotrajnu posvećensot Izraelu i njegovoj bezbednosti i dizajniramo paket koji odgovara pretnjima i izazovima sa kojima će Izrael biti suočen u narednoj deceniji - rekao je Ben Rods, zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online