Ponedeljak 09.11.2015.
13:37
Tanjug

SAD i Izrael bi da se zbliže

Fotomontaža Vestionline/Foto: Reuters
Vodimo ljubav, a ne rat

Obama i Netanijahu treba da se sastanu u Beloj kući, prvi put posle više od godinu dana. 

Međutim, malo se nade polaže i u napredak u ostalim pitanjima, jer zvaničnici SAD umanjuju sanse u mogućnost preokreta u bezbednosnim pregovorima i isključuju izglede za postizanje mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca pre isteka Obaminog mandata.

- Predsednik je zaključio da upravo sada, ukoliko ne dođe do velikog preokreta, strane neće biti u poziciji da pregovaraju o sporazumu o konačnom statusu - rekao je bliskoistočni savetnik Bele kuće Rob Malej pred dolazak Netanijahua u Vašington, prenosi Asošijeted pres.

Nad sastanak se takođe nadvila senka kontroverze zbog novog Netanijahuovog portparola Rana Baraca, koji je na društvenim mrežama Obamu označio antisemitom, a državnog sekretara SAD Džona Kerija stend ap komičarem.

Međutim, uprkos malim očekivanjima, smatra se važnim korakom činjenica da se Obama i Netanijahu uopšte sastaju.

Odnosi između dvojice lidera su već dugo hladni, a napetost je kulminirala početkom ove godine zbog Obaminih nastojanja da postigne nuklearni sporazum s Iranom. Netanijahu tvrdi da je taj sporazum egzistencijalna pretnja za Izrael, jer ostavlja Teheranu mogućnost da razvije atomsku bombu. On je bezuspešno lobirao poslanike SAD da se usprotive sporazumu i obratio se u martu Kongresu bez prethodnog dogovora s Belom kućom. 

Obama se tada nije s njim sastao, uz objašnjenje da predstoje izraelski izbori. Oni se nisu sastali ni kada je Netanijahu u septembru bio u Njujorku na godišnjem zasedanju Generalne skupštine UN.

- Mi verujemo da je veoma važno da u nesigurnom bezbednosnom okruženju signališemo našu dugotrajnu posvećensot Izraelu i njegovoj bezbednosti i dizajniramo paket koji odgovara pretnjima i izazovima sa kojima će Izrael biti suočen u narednoj deceniji - rekao je Ben Rods, zamenik Obaminog savetnika za nacionalnu bezbednost.

2024 © - Vesti online