Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 05.11.2015.
11:41 >> 14:37h
Srna A

Ameri u panici: Rusa sve više u Siriji

Američki vojni stručnjaci tvrde da su ruske snage u Siriji "porasle" na 4.000 i da Rusi pokreću napade iz četiri baze oko kojih su raspoređeni bacači raketa i teška artiljerija. Neimenovani američki funkcioner zadužen za odbranu smatra da Rusija "ima puno ljudi izvan žice (baze)".

Tanjug/AP
Sirijske snage napreduju uz rusku vojnu pomoć

Rusija razmešta artiljeriju i drugu kopnenu opremu oko Hame i Homsa i time znatno povećava ugroženost svojih vojnika od protivnapada, tvrde neimenovani američki izvori.

Glavna ruska vazdušna baza u Siriji nalazi se u blizini međunarodnog aerodroma Basel al-Asad, pored glavnog u Latakiji. Iz nje sada kreću sve misije.

U međuvremenu, uspostavljene su tri nove baze - u Hami, Sarjatu i Tijasu, koje služe za akcije borbenim helikopterima.

Zapadni stručnjaci procenjuju da Rusi u Siriji trenutno imaju 34 aviona za udare i 16 helikoptera koji pružaju podršku sirijskim vladinim snagama u kopnenoj ofanzivi čiji je cilj da osiguraju koridor od Alepa na severu, preko Hame i Homsa, do Damaska na jugu i granice sa Libanom.

Američki stručnjaci tvrde da sirijske konpnene snage nisu u stanju da ostvare veći napredak na terenu i pored ruskih vazdušnih udara, ali vlada u Damasku prenosi da je vojska, nakon žestokih borbi sa teroristima, vratila kontrolu nad ključnom saobraćajnicom.

Reč je o magistralnom putu koji povezuje jugoistok zemlje sa najvećim sirijskim gradom Alepom.

Sirijskoj vojsci sada je otvoren logistički put prema njihovim snagama koje se nalaze u okolini Alepa.

Zvanična Moskva navodi da je razmestila protivavionske raketne sisteme u Siriji radi odbijanja mogućeg udara na svoje snage.

- Uzeli smo u obzir sve moguće pretnje. Poslali smo ne samo borbene avione, bombardere i jurišne helikoptere, već i raketne sisteme protivvazdušne odbrane - rekao je šef ruskih vazduhoplovnih snaga general-pukovnik Viktor Bondarev.

On je dodao da je to učinjeno kako bi bili predupređeni različiti slučajevi "više sile".

I NATO zabrinut zbog gomilanja ruskih snaga

Reuters
Hoće da odgovori Rusima

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je takođe zabrinut zbog nagomilavanja ruskih vojnih snaga na području od Baltičkog do Sredozemnog mora i pozvao Alijansu da osmisli odgovor na to.

Stoltenberg je naveo da je Rusija koncentrisala svoje vojne snage u Kalinjingradu, na Crnom moru i istočnom Mediteranu, gde pružaju podršku sirijskom predsedniku Bašaru Asadu.

Šef NATO je rekao da pojedini stručnjaci veruju da bi nagomilavanje ruskih snaga moglo da dovede do toga da Rusija postane sposobna da ograniči pristup NATO-u određenim regionima.

- Moramo da budemo sposobni da prevladamo tu mogućnost, kako bismo mogli da ojačamo svoje snage i da budemo u pokretu, pa i rasporedimo snage ukoliko bude potrebno - istakao je Stoltenberg.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.11.2015. 12:03
Šta ameri treba da budu u panici, pa nije Sirija njihova ?Sirijci žele da Rusa bude što više i da konačno završe agoniju sa divljacima, koje plaća amerika !
Četvrtak 05.11.2015. 12:32
"Rusija razmešta artiljeriju i drugu kopnenu opremu oko Hame i Homsa i time znatno povećava ugroženost svojih vojnika od protivnapada, tvrde neimenovani američki izvori. " ???
Četvrtak 05.11.2015. 12:51
Ko se boji vuka još vuka još-a prpa Rusi nisu mačiji kašalj kako ste ih okvalifikovali i obečastili vašim prlljavim lažlljivim rupama u glavi koje se kod čuveka zovu u sta a kod vas,šta znam-pošto ste bezimena stvorenja na kugli zemaljskoj tako i sve što je na vama i u vama nema obeležje čoveka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online