Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 02.11.2015.
08:00
Z. Mirković - Vesti A

"Nećemo ograditi Austriju"

Austrijski kancelar Verner Fajman poručio je da se Austrija neće ograditi i da ne očekuje izbegličku katastrofu.

Tanjug/AP
Fajman: Žice ne pomažu

- Mi ne gradimo zidove i nećemo ograditi Austriju - naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Fajman je objasnio da u vladi ne postoji dogovor u vezi zida na slovenačkoj granici.

- Ministarka unutrašnjih poslova će predočiti koncept kako namerava da poboljša kontrole na granici. Međutim, još ga nije predala, a tako ni plan o ograđivanju. Zidovi unutar Evrope, kao što vidimo na slučaju Mađarske, vode samo ka tome da bivaju zaobiđeni - podvukao je on.

Fajman podvlači da je važno obezbeđivanje spoljnih granica EU.

- Moramo Tursku i Grčku da uverimo da treba zajedno bolje da kontrolišu svoje granice. Pored toga, neophodni su nam hot-spotovi u Grčkoj gde bi izbeglice, koje imaju pravo na azil, mogle podneti zahtev, a odatle bi bile raspodeljene na zemlje EU - objasnio je on.

Izbeglice se isplate

Prihvat i integracija izbeglica je trošak u početku, ali dugoročno je ekonomski i društeno isplativ, rekla je Margit Gotštajn, državna sekretarka Ministarstva integracije, porodice, dece, mladih i žena nemačke savezne pokrajine Rajnland-Palatinate.
- Izbeglice dugoročno svojim radom i doprinosima vraćaju državi i više od onoga što je u njih početno uloženo - zaključila je ona.

Fajman smatra da ni tu zidovi ne bi pomogli, jer većina izbeglica dolazi preko mora, a humanitarnu katastrofu zbog izbegličkog problema potpuno isključuje.

- Ne vidim da ćemo biti suočeni sa katastrofom zato što preduzimamo veliki broj koraka kako bi se smanjio talas izbeglica - kazao je Fajman, uveren da će doći do smanjenja broja izbeglica, ali da će taj problem trajati i "neće biti okončan za Božić".

- Naš cilj mora biti da se okonča rat u Siriji i moramo učiniti sve da ljudi mogu da ostanu u regionu time što bi gradili škole, poboljšali infrastrukturu i učinili humanijim izbegličke kampove - naglasio je on.

Fajman je objasnio da svega pet odsto izbeglica, koje ulaze u Austriju, žele i da ostanu u toj zemlji, dok ostalih 95 procenata nastavlja put ka Nemačkoj i Švedskoj. Fajman isključuje mogućnost da će Nemačka zatvoriti svoje granice.

- To se sigurno neće desiti. Nemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da neće zatvarati granice i ona je poznata po tome da stoji iza svoje reči. Takođe ona zna da može da se osloni i na moju reč - zaključio je on.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.11.2015. 15:49
Ma koga je vise briga da li cete se ili necete ogradjivati, sto se tice Srbije bolje je biti prijatelj sa migrantima nego sa koruptivnom vladom Srbije. Vlada Srbije je umislila da moze i korupcija i demokratija - a tu medju njima neko bahato laze.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online