Ponedeljak 02.11.2015.
08:00
Z. Mirković - Vesti

"Nećemo ograditi Austriju"

Tanjug/AP
Fajman: Žice ne pomažu

- Mi ne gradimo zidove i nećemo ograditi Austriju - naglasio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh".

Fajman je objasnio da u vladi ne postoji dogovor u vezi zida na slovenačkoj granici.

- Ministarka unutrašnjih poslova će predočiti koncept kako namerava da poboljša kontrole na granici. Međutim, još ga nije predala, a tako ni plan o ograđivanju. Zidovi unutar Evrope, kao što vidimo na slučaju Mađarske, vode samo ka tome da bivaju zaobiđeni - podvukao je on.

Fajman podvlači da je važno obezbeđivanje spoljnih granica EU.

- Moramo Tursku i Grčku da uverimo da treba zajedno bolje da kontrolišu svoje granice. Pored toga, neophodni su nam hot-spotovi u Grčkoj gde bi izbeglice, koje imaju pravo na azil, mogle podneti zahtev, a odatle bi bile raspodeljene na zemlje EU - objasnio je on.

Izbeglice se isplate

Prihvat i integracija izbeglica je trošak u početku, ali dugoročno je ekonomski i društeno isplativ, rekla je Margit Gotštajn, državna sekretarka Ministarstva integracije, porodice, dece, mladih i žena nemačke savezne pokrajine Rajnland-Palatinate.
- Izbeglice dugoročno svojim radom i doprinosima vraćaju državi i više od onoga što je u njih početno uloženo - zaključila je ona.

Fajman smatra da ni tu zidovi ne bi pomogli, jer većina izbeglica dolazi preko mora, a humanitarnu katastrofu zbog izbegličkog problema potpuno isključuje.

- Ne vidim da ćemo biti suočeni sa katastrofom zato što preduzimamo veliki broj koraka kako bi se smanjio talas izbeglica - kazao je Fajman, uveren da će doći do smanjenja broja izbeglica, ali da će taj problem trajati i "neće biti okončan za Božić".

- Naš cilj mora biti da se okonča rat u Siriji i moramo učiniti sve da ljudi mogu da ostanu u regionu time što bi gradili škole, poboljšali infrastrukturu i učinili humanijim izbegličke kampove - naglasio je on.

Fajman je objasnio da svega pet odsto izbeglica, koje ulaze u Austriju, žele i da ostanu u toj zemlji, dok ostalih 95 procenata nastavlja put ka Nemačkoj i Švedskoj. Fajman isključuje mogućnost da će Nemačka zatvoriti svoje granice.

- To se sigurno neće desiti. Nemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da neće zatvarati granice i ona je poznata po tome da stoji iza svoje reči. Takođe ona zna da može da se osloni i na moju reč - zaključio je on.

2024 © - Vesti online