Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.10.2015.
08:20
I. Kozarski - Vesti A

Ruske bombe na konvoje iz Turske

Sirijska vojska zaustavila je kontraofanzivu Islamske države i Džabat al Nusre na koridor kojim se snabdeva tromilionski Alepo. Tome je doprinelo rusko vazduhoplovstvo koje se usredsredilo i na konvoje sa pojačanjima koji teroristima stižu iz Turske.

Tanjug/AP
Pakao iz vazduha: Ruski pilot u Latakiji

Kao što su "Vesti" pisale, ruski Generalštab prošle nedelje upozorio je da se teroristima iz Turske upućuju najamnici i oružje u sirijsku provinciju Idleb.

U Turskoj su uz granicu smešteni američki centri za obuku takozvane umerene opozicije, ali oni po dolasku u Siriju s oružjem uglavnom prelaze Al Nusri, lokalnoj filijali Al Kaide, i Islamskoj državi. Međutim, direktna pojačanja teroristima upućuju se najviše zahvaljujući švercu nafte.

Naime, procenjuje se da samo Islamska država preko Turske švercuje naftu kamionima u vrednosti i do 50 miliona dolara nedeljno. Time se finansira rat protiv sirijske vojske, a rusko vazduhoplovstvo od početka intervencije napada kolone cisterni kako bi preseklo finansijsku žilu kucavicu terorista.

Daleko veću opasnost po teroriste predstavlja ofanziva sirijske armije ka pograničnoj provinciji Idleb, čime bi šverc nafte i dostavljanje oružja i najamnika bilo u potpunosti sprečeno.

Šverceri u Turskoj, naravno, ne žele da se odreknu unosnog biznisa s naftom i trude se da pomognu teroristima da održe pozicije na putevima u Idlebu. Stoga je rusko vazduhoplovstvo izvelo udare po putevima u Idlebu, pa je na primer Su-25 uništio tri kamiona, cisternu s benzinom, i dva automobila pratnje na severnom kraju doline Sahel al Gab.

Pojačanja iz Turske Al Nusra i Islamska država iskoristili su za kontraofanzivu na koridor kojim se snabdeva Alepo. Njihovi napori posle tri dana utihnuli su pod masovnim bombardovanjem ruskog i sirijskog vazduhoplovstva.

Za to vreme, sirijska vojska oko Alepa i na granici provincija Latakija i Idleb nije preduzela napade širih razmera, s ciljem da pusti teroriste na otvoreno gde su uništavani artiljerijom i iz vazduha.

Među krupnije uspehe ubraja se uništenje baze otkrivene dronom kod Hibrat al Hamije, gde su dva Su-24 spalili desetine kamioneta naoružanih protivavionskim mitraljezima, topovima i minobacačima. I oko Alepa izvedene su desetine vazdušnih udara, kao i na pravcu kojim sirijska armija napreduje ka opkoljenoj aviobazi Kvejres.

Uspeh u Damasku

Krupan uspeh postignut je i u prestonici Damasku, u kom teroristi drže nekoliko kvartova među kojima je najveći Džabar. Od grada Arbina Džabar deli samo auto-put koji je sirijska vojska uspela da stavi pod kontrolu do kvartova Harasta i Dumi na izlazu iz Damaska. Očekuje se nastavak ofanzive duž te saobraćajnice koja vodi ka Homsu i dalje ka Hami i Alepu, a teroristi u kvartu Džabar opkoljeni su i predstoje ulične borbe do njihovog uništenja.

Drama na Eufratu

Daleko od glavnih ratišta odvija se drama u opkoljenom Dajr ez Zauru, gradu na Eufratu koji je do rata imao 230.000 stanovnika. Deo grada drže teroristi, a Rusi su srušili most preko reke kako bi sprečili dostavljanje municije i pojačanja. Glavne borbe se vode oko vojnog aerodroma koji ne sme pasti, jer bi time bilo onemogućeno snabdevanje pošto su najbliži sirijski položaji udaljeni oko 160 kilometara. Samo 25. oktobra po teroristima je izvedeno dvadesetak vazdušnih udara. Haotične borbe vode se za svaku ulicu i za mnoge kvartove nije jasno ko ih drži. Armija je pokazala da je dobro opremljena i snabdevena pošto čak i napada.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.10.2015. 14:22
Ову пашчад из племена Селџука чека горка судбина. Током историје стекли су себи толико непријатеља, почев од Курда и Јермена, преко Сиријаца, Јорданаца, Ирачана, Иранаца, па до Бугара, Грка и нас Срба, да их само потпуно и безпоговорно подаништво Фашингтонским сотонама одржава у животу. Оног дана када од Америке настане Атлантида не бих пожелео да будем у њиховој кожи!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online