Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.10.2015.
07:30
B. Božin - Vesti A

Bitka na ulicama Drezdena

Obeležavanje godišnjice antiislamskog pokreta PEGIDA u Drezdenu je protekla agresivnije nego ikada do sada. Oko 20.000 pristalica pokreta, koji su ovog ponedeljka izašli na ulice Drezdena, naišli su na širok front kontrademonstranata, kojih je bilo skoro isto toliko i nisu hteli da grad prepuste rasistima. Protivnike islamofobnom pokretu su predvodili predstavnici crkava, sindikata, partija i aktivisti uz slogan "Srce umesto mržnje", dok su pristalice PEGIDA nosili transparent - "Iz ljubavi prema tvojoj zemlji".

Kordoni specijalaca na ulicama Drezdena

Tokom večeri su se obe grupe opasno približile i policija je imala pune ruke posla da ih razdvoji. Za ovu situaciju je mobilisano 2.000 policajaca iz šest pokrajina. I pored toga je u žestokim obračunima povređeno više ljudi. Po završetku marša PEGIDA dolazilo je i bukvalno do lova neonacista na kontrademonstrante, posebno na strance.

Takođe, bilo je više napada na policiju, na koju su bacane petarde i kamenje. Jedan pristalica PEGIDA je teško povređen kada su ga kontrademonstranti prebili čeličnom šipkom. Nisu bili pošteđeni ni novinari od kojih su neki brutalno premlaćeni. Kakva je situacija bila svedoči i to što su novinari sa šlemovima izveštavali.

- Došli smo da ostanemo. I ostajemo da bismo pobedili - vikao je vođa PEGIDA Luc Bahman.
On je najavio da će podneti tužbu protiv ministra unutrašnjih poslova Tomasa de Mezijera, koji je pristalice PEGIDA nazvao desnim ekstremistima. Uoči demonstracija je policija kontrolisala plakate i transparente, ali je jednom članu PEGIDA ipak pošlo za rukom da pokaže plakat na kojem je kancelarka Merkel u nacističkoj uniformi, koji je kasnije zaplenjen.

Vicekancelar Zigmar Gabrijel je posle protesta u ponedeljak okarakterisao PEGIDA kao "desnopopulistički i delom otvoreno desnoradikalni pokret, koji dovodi u pitanje osnove demokratije".

Četiri osobe izgorele u požaru

Četiri osobe su izgubile život a 16 je povređeno u požaru koji je izbio u potkrovlju stambene zgrade u Pforchajmu u nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg. Uzrok požara još nije utvrđen a među nastradalima su rumunski državljani. Policiji nije poznato da su stanovnici te zgrade imali bilo kakvih problema sa drugim narodima te se u prvom saopštenju isključuje podmetanje požara. Preksinoć je izbio požar i u gradiću Gudensberg na severu Hesena gde žive stranci. Povređeno je 12 osoba. I u toj stambenoj zgradi su živeli pretežno državljani Bugarske i Poljske.

Kako je rekao, početkom godine mu je pokret izgledao kao "skup frustriranih građana" da bi u međuvremenu postao rezervoar rasističke ksenofobije".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online