Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 20.01.2015.
09:48
B. Božin - Vesti A

Pegida na udaru džihada?

Otkazivanje Pegida demonstracija u ponedeljak u Drezdenu zbog konkretnih pretnji smrću organizatorima ovog pokreta, kao i kontraskupova koji svakog ponedeljka okupljaju sve više pristalica, naišlo je na protivrečna reagovanja u Nemačkoj.

Jaki u drezdenu: Pegida ne odustaje uprkos pretnjama
 

Cela zemlja se pita, piše "Bild", da li su pretnje zaista tako opasne ili su saksonske bezbednosne službe preterano reagovale merama zabrane? I da li je moguće, pita se ovaj dnevnik, da iza tih pretnji stoji teroristička milicija Islamska država.

Kako se navodi, tvit "princezahab1" je na arapskom poručio: "Usamljenim vukovima u Nemačkoj: Okrenite se protiv antiislamske kampanje protiv psa Luca Bahmana!"

Pod "usamljenim vukovima" se misli na teroriste-spavače u Nemačkoj, koji bi trebalo da izvedu atentat.

Pre toga je direktor policije u Drezdenu Diter Krol potvrdio da postoji "ne samo apstraktna, nego i konkretna opasnost od terorističkog atentata na jednu osobu iz organizacionog tima Pegide".

Nemački mediji su ubrzo objavili da se radi o Lucu Bahmanu, koji je juče održao konferenciju za štampu na kojoj je najavio nastavak Pegida protesta. On nije hteo da se konkretno izjasni povodom pretnji uperenih protiv njega lično i umesto toga je najavio novi sigurnosni koncept.

Sumnje u atentat je potvrdila i Katrin Ortel iz Pegide, koja je juče povodom otkazivanja rekla da to "ne znači da će oni ućutati". Ona je najavila i razgovore sa političarima i naglasila da postoji "spremnost za dijalog sa obe strane".

U nemačkom parlamentu je opozicija oštro kritikovala zabranu okupljanja, pa je tako predsednik frakcije Zelenih Anton Hofrajter nazvao akciju policije "ograničenjem osnovnih prava koje mora dobro da se opravda".


Šest zahteva

Luc Bahman je na jučerašnjoj konferenciji za štampu naveo šest osnovnih zahteva Pegide, među kojima su, pre svega "kvalitativno umesto nekvalifikovano doseljavanje, pravo i obaveze za doseljenike, putovanje i zabrana povratka islamistima i fanaticima, više direktne demokratije, miran suživot u Evropi i jačanje unutrašnje sigurnosti".

- Pegida demonstracije su grozne, ali naši organi moraju da se brinu da i takva grozna ispoljavanja mišljenja budu moguća - rekao je političar Zelenih. I levičari, koji su prirodni oponenti Pegida pristalica, istakli su pravo građana na mirne demonstracije.

Na Fejsbuku i Tviteru se neki već pitaju da li će se uskoro nositi nalepnice "Je suis Pegida" (Ja sam Pegida). Ironija je, kažu isti, da su protesti protiv islamizacije morali da budu otkazani zbog pretnji radikalnih muslimana, ali to je, kako se navodi, logična posledica političke klime, gde su delovi sopstvenog stanovništva "dati na odstrel".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online