Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 21.10.2015.
08:30
Lj. Ivanović - Vesti A

Na doboš ide državno blago

Nakon šestomesečnih teških pregovora sa kreditorima, koji su Grčku doveli nadomak izlaska iz evrozone, vlada premijera Aleksisa Ciprasa je u julu dogovorila novi program privatizacije radi pribavljanja 50 milijardi evra prihoda za vreme trajanja novog, trećeg paketa međunarodne finansijske pomoći Grčkoj.

Grci tvrde da se rasprodaje država

- Sredstva dobijena kroz privatizaciju biće upotrebljena za otplatu dela novih zajmova Atini pomoću kojih će ona dokapitalizovati banke. Grčka je u poslednjih pet godina privatizovala imovinu vrednu 3,5 milijardi evra. U program privatizacije uključena je prodaja 67 odsto udela u lukama Pirej i Solun - kazao je predsednik Grčkog republičkog razvojnog fonda za upravljanje sredstvima Sterjos Piciorlas.

Ponuda operatera grčke železnice Trainose i kompanije za održavanje vozova Rosko biće izneta u januaru, a za luku Solun u martu. Za Rosko su zainteresovani nemački Simens i francuski Alstom, a za Trainose rumunska firma Ferovijar Roman i američka Votko kos LLC.

Grčki parlament je u noći između petka i subote tesnom većinom glasova usvojio reformski zakon koji propisuje oštre mere štednje, što su zahtevali međunarodni kreditori u zamenu za treći paket pomoći Atini vredan 86 milijardi evra.

Arheolozi kritikuju

U debatu povodom prodaje Luke Pirej uključilo se i grčko udruženje arheologa. Ono se protivi "rasprodaji" državne imovine, posebno zbog toga što se u luci nalaze i kulturni objekti: poznati antički zidovi Pireja kao i važni industrijski spomenici. O kulturnom nasleđu zemlje se ne može "ni pregovarati, niti se ono može privatizovati".

Od ukupno 300 poslanika, njih 154 je glasalo za usvajanje zakona koji, pored ostalog, podrazumeva novi rast poreza, više kazne za utaju poreza, rezanje penzija i povećanje starosne granice za odlazak u penziju, kao i liberalizaciju energetskog tržišta.

- Veliki broj privatizacija biće završen velikom brzinom, okvirno, u narednih šest meseci. Nisam optimističan, već realističan - rekao je Piciorlas, a preneo atinski dnevnik "Katimerini".
Sindikati su početkom sedmice u Pireju organizovali protestnu akciju.

Šojbleov porobljivač

Nemački koncern Fraport je krajem 2014. zajedno sa jednim grčkim partnerom bio favorit za privatizaciju ukupno 14 aerodroma, od koji se većina nalazi na grčkim ostrvima, omiljenim turističkim destinacijama. Dolaskom na vlast, premijer Aleksis Cipras je ovaj projekat stavio na led, a ministar privrede Jorgos Statakis je početkom oktobra ipak obećao da će "sve biti kako je dogovoreno". Na jednom sastanku sa Sindikatom kontrolora letenja u Solunu, radnici su vređali šefa Fraporta Štefana Šultea: on je "porobljivač" koji radi "u ime Šojblea".

- Ne samo luka, već ceo grad, čak cela zemlja su na prodaju - poručio je ljutito na mitingu Panajotis Lafazanis, ministar u bivšoj Ciprasovoj vladi i predsednik radikalne levičarske partije. Zanimljivo je da su na mitingu bili i trojica poslanika Sirize, istih onih koji su u avgustu u parlamentu glasali za novi kreditni ugovor sa poveriocima i samim tim za prodaju državne imovine.

POVEZANE VESTI

Sreda 21.10.2015. 09:19
ovo ni vučić ne bi mogao da smisli
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online