Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.10.2015.
19:10
Tanjug A

NATO upozorava: Zbog Rusa može doći do incidenta

NATO je danas izrazio zabrinutost što ruski vazdušni udari u Siriji stvaraju opasnost da bi moglo doći do "incidenta koji bi izmakao kontroli".

Reuters
Upozorenje: Aleksandar Verbšou

I to, smatra NATO, u trenutku kada i Moskva i snage međunarodne koalicije koju predvode SAD, nastavljaju sa svojim operacijama na različitim vojnim ciljevima u toj zemlji.

- Jasno je da ruski ciljevi i njihove vazdušne operacije iznad Sirije, i koalicije protiv Islamske države nisu isti - rekao je u Lisabonu novinarima zamenik generalnog sekretara NATO general Aleksandar Verbšou.

- To povećava opasnost od incidenta koji bi mogao da izmakne kontroli - rekao je on.

Verbšou je rekao i da će članovi NATO u narednim sedmicama razgovarati o tome "da li treba preduzeti neke dodatne mere kako bi se osigurao integritet turskih granica".

Turska je, podsetio je AFP, optužila da su ruski avioni koji dejstvuju u Siriji, u dva navrata narušili vazdušni prostor Turske, a Moskva navela da se to desilo zbog lošeg vremena.

NATO je juče u Sredozemnom moru pokrenuo najveću višednevnu vojnu vežbu u poslednjih deceniju i više, u kojoj učestvuje 27 država članica i tri države partneri.

- Svaki potencijalni agresor treba da shvati sposobnost i spremnost koju demonstriramo - rekao je Verbšou.

Rekavši da vežbe nisu usmerene ni protiv koje države posebno, veze Zapada i Rusije su zategnute i zbog Sirije i uloge Moskve u krizi u Ukrajini.

Više od 12 velikih međunarodnih organizacija, humanitarnih i nevladinih, ali i Evropska unija i Afrička unija učestvovaće u vežbama koje pokazuje posvećenost i doprinos NATO sveobuhvatnom pristupu.

U vojnoj vežbi "Spoj trozubca" u narednih pet nedelja učestvovaće 36.000 vojnika, 230 vojnih jedinica, 140 aviona i više od 60 brodova, prenela je agencija Rojters.

Iz Brisela su naveli da će se vojna vežba održati širom Italije, Portugalije, Španije, Atlantskog okeana, Sredozemnog mora i takođe Kanade, Norveške, Nemačke, Belgije i Holandije.

Vežba "Spoj trozubca 2015" će pokazati novi povećan nivo ambicije NATO u zajedničkom modernom ratovanju kao i mogućnosti i  Alijanse da odgovori na sadašnje i buduće bezbednosne izazove.

Rusija, koja je sprovela nekoliko vojnih vežbi sa više od 45.000 vojnika tokom ove godine i imala vojnu vežbu u Mediteranu pre pokretanja vazdušnih udara u Siriji, pozvana je da posmatra vežbu NATO u centralnom Mediteranu, preneo je Rojters.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.10.2015. 19:18
Veoma je poznato ko je u svetu zaduzen za "slucajne" incidente.
Utorak 20.10.2015. 21:05
Pa aMeri su ušli u savez s Rudsima-sasvim normalno da će izazvati incident koji će pripisati Rusima.zato su i ušli u savez.Ne znaju više kako Ruse da okrive za ove akcije protiv njihovih djaka prvaka.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online