Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 14.10.2015.
21:28
Tanjug A

"Rusija u Siriji pokušava da sakrije slabost i dokaže da je velika sila"

Ruska akcija u Siriji iznenadila je mnoge, a veliki broj državnih zvaničnika i stručnjaka smatra da je akcija pokazala slabost Rusije, piše BBC.

Reuters
Rusija u Siriji pokušava da vrati ugled velike vojne sile

Ovo je prvi put da je predsedik Rusije Vladimir Putin svoje snage poslao van granica bivšeg Sovjetskog saveza, ali zvaničnici SAD-a, kao i mnogi analitičari smatraju da je ovo “znak slabosti“.

Američki diplomata Vilijam Kortni, bivši ambasador SAD u Kazahstanu i Gruziji, i bivši Klintonov savetnik za pitanje Rusije, rekao je da su ruske akcije motivisane slabošću.

- Moskva je tradicionalno računala na Siriju, Irak, Iran i Libiju, ali u poslednjih nekoliko godina, Zapad se otarasio Gadafija i Sadama, a sada i sa iranskim nuklearnim programom Rusija ne može da utvrdi kakvi su budući odnosi sa ovim zemljama. Tako da je na Bliskom istoku, od četiri tradicionalna saveznika, Rusiji ostao samo Bašar al-Asad - rekao je on.

Kortni navodi da je rusko viđenje sebe kao “velike sile“ počelo da se ruši, te da je Kremlj doneo hrabru odluku da “pokuša da ojača Asadovu vlast“.

- U ruskoj istoriji je veoma važan koncept političke kulture bio da je ona velika sila. Mnogi Rusi su bili spremni da se žrtvuju kako bi ova zemlja postala jača. Bliski istok je poslednje mesto gde Rusija može da igra ulogu velike sile osim u svom komšiluku - rekao je on.

Bivši ruski novinar Andrej Kolesnikov smatra da se za Rusiju može reći da je jaka, ali i slaba.

- Sa jedne strane, Rusija je dosta jaka: velika zemlja, sa ogromnim resursima. Sa druge strane ova zemlje je veoma slaba: smanjen životni standard, slab ekonomski rast. Zavisi od cene nafte i gasa, a uzrok današnjih problema je nafta. Inflacija je 15 odsto, veoma visoka za Rusiju. Problem je i demografija. Ovo nije tipično za države koje su u dobrom stanju - naveo je Kolesnikov.

Kako on navodi, Putin građanima nudi “neku vrstu društvenog ugovora“.

- Putin nudi građanima društveni ugovor: Krim u zamenu za slobodu. Sada je u pitanju sukob u Siriji u zamenu za slobodu. Zasad ovaj društveni ugovor funkcioniše. Ali, ne mogu da pronađem nikakav znak strateškog promišljanja - naveo je on.

Istraživač sa nacionalnog univerziteta u Singapuru, Rus Aleksandar Kolorev navodi da sve ima veze sa Kinom, navodeći rezultate do kojih su doveli energetski sporazumi Kine i Rusije.

Kako je navela analitičarka iz Vašingtona Hana Tobrn, Putin želi da vidi “ponovo veliku Rusiju na sceni“.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.10.2015. 00:25
Gori su oni sto prenose ovakve gluposti
Četvrtak 15.10.2015. 01:09
Da se odmah razumemo amerika je sinonim za zlo! Ko jebbe bbc!!? pitanje sta vi "vesti" mislite, to jest objavljujete? Da li vi imate ikakvu slobodu misljenja? Ili vi samo kopirate strane medije, koje igrom slucaja kontrolise amerika? Da li vi stvarno mislite da ste objektivi samo zato sto objavite sta drugi misle? A drugi su opet igrom slucaja u vecini proamerikanci! Misljenje bbs-ja nije misljenje vec projektovana sadasnjost americkih psihologa.(govorimo o medijima) koje na kraju krajeva u vcini slucajeva kontrolise opet amerika!!! Ljudi probudite se i pocnite da sudite po onom sto osetite a ne po onom sto vam prikazuju, predstavljaju, prezentuju, docaravaju. Iskljucite televizor, kompijuter i mobilni telefon, usporite malo, razmislite o svemu bar malo!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online