Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 13.10.2015.
00:23
O. Ikodinović - Vesti A

Kako Rusiju proglasiti satanom

Moderno oružje nisu topovi nego propaganda. A rat Zapada protiv Rusije vodi se već decenijama. Upravo ovom temom bavila se dvodnevna Međunarodna konferencija "Rusofobija i informacioni rat protiv Rusije", održana u Moskvi.

O. Ikodinović
Tekst potpisa

- Problem rusofobije ne datira pola godine. To je čitav niz ideja razvijenih na Zapadu odavno. Tehnologija se usavršava skoro šest vekova, iako se bazira na spekulacijama i mitovima - smatra direktor Fonda za razvoj instituta civilnog društva Narodna diplomatija Aleksej Kočetkov.

Uzgoj mržnje

O. Ikodinović
Aleksej Kazakov

Eksperti ističu da je rusofobija ili gajenje mržnje i neprijateljstva prema Rusiji i Rusima glavni instrument destabilizacije situacije na postsovjetskom prostranstvu, a takođe oruđe informacionog rata Zapada protiv Rusije. Integracioni procesi na postsovjetskom prostranstvu i obnavljanje saradnje Rusije sa Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama blokiraju se rusofobskom retorikom mejnstrim zapadnih medija i političara. Otvorena satanizacija Rusije uz pomoć manipulacija u medijima i na društvenim mrežama ugrožava čitav sistem svetske bezbednosti.

- Zapad danas stvara veliki broj projekata, čiji je cilj promena nacionalnog karaktera Rusa, razvoja Rusije, destabilizacija njenih kulturnih, političkih i ekonomskih sfera - konstatovao je predsednik Sinodskog odeljenja za saradnju Crkve i društva Moskovske patrijaršije Vsevolod Čaplin.

- U većini zemalja postoji tradicija da se Rusi predstavljaju kao narod koji "živi pogrešno, odstupa od glavnog puta i da predstavlja pretnju za druge narode" - tvrdi Čaplin.

Eksperti navode da je ukrajinska kriza izazvala talas rusofobije u Evropi.

- Građani Zapada su nevoljno upali u veštački stvoren rusofobski svet. Pogledajte šta o Rusiji pišu evropski mediji, kakve emisije snimaju. To je pravi informacioni rat - kaže član Saveta Federacije Rusije Igor Morozov.

NATO, ovce i teroristi

Eli Hatem ističe da danas u Francuskoj ne vidi rusofobiju, uprkos tome što postoje mediji koji rade na antiruskoj propagandi.

- Naprotiv, ja vidim rusofiliju. To je vezano, pre svega, za poziciju Rusije u Siriji. Ljudi primećuju neke nejasnoće u borbi sa terorizmom. Više od godinu dana vazdušne snage NATO, koje mogu da prate čak kretanje ovaca u pustinji, sada ne mogu da isprate premeštanje i kretanje vojnih grupacija - rekao je Hatem.

Kampanja iz Vašingtona

Morozov tvrdi da se informativna kampanja protiv Rusije vodi iz Vašingtona i da predstavlja pretnju nacionalnoj bezbednosti Rusije.

- To se ne sme ignorisati, toj pretnji se moramo odupreti, povećanjem ruskog uticaja na Zapadu, kroz strane medije i uz pomoć 30 miliona sunarodnika koji žive van zemlje... - dodao je on.

Deputat Državne dume iz Pravedne Rusije Aleksej Kazakov ističe da Zapad sve to radi s ciljem povećavanja svog geopolitičkog uticaja.

- Nije tajna da se u poslednjih 50 godina sve globalne promene ne događaju sa oružjem u rukama već uz pomoć informaciono-ideoloških udara. Niko ne objavljuje rat, ali se danas aktivno uništava istorija, vrši se revizija istorijskih vrednosti, a Rusiju optužuju za sve grehe, ne dopuštajući da se opravdamo. Sve se to radi s ciljem povećavanja svog geopolitičkog uticaja - kaže deputat.

Loš imidž

Eksperti navode da je ideologija Rusije bila izgubljena devedesetih godina, kada se pojavila nova informaciona realnost.

- Od tada Rusi osećaju da su suvišan narod, koji nema nikakvu šansu kao celina - smatra predsednik Instituta Nacionalne strategije Mihail Remizov.

Francuz Eli Hatem, savetnik bivšeg lidera Nacionalnog fronta Žan-Marija le Pena, tvrdi da Rusija stoji na čelu slobodnog sveta.

- Nažalost, Zapad danas učestvuje u konfliktima, u koje se ranije nije mešao. Svedoci smo razaranja suvereniteta država, čak na primeru EU, koja svoju nezavisnost daje u ruke međunarodnih organizacija. Niko nije očekivao da posle raspada Sovjetskog Saveza Rusija može da zauzme ozbiljno mesto u ovom svetu. A Rusija se vratila kao jak igrač, pojavio se Putin kao čovek koji će lupiti šakom o sto. Vašingtonske vlasti ne mogu da utiču na Rusiju. Rusija je počela da štiti svoje interese, kako u svojoj zemlji, tako i u svetskom poretku. To vidimo i na primeru situacije u Siriji - rekao je Eli Hatem.

On navodi da su situaciju u Ukrajini isprovocirale američke službe i Soroš, kako bi oslabili uticaj Rusije u regionu i u celom svetu. On smatra da se formiranje negativnog imidža Rusije ne dešava čak kroz rusofobiju već kroz hrišćanofobiju.

- Rusija je gotovo jedina zemlja, zajedno sa Grčkom, koja se može pohvaliti stabilnim sistemom religije, a to ozbiljno iritira zapadne zemlje - rekao je francuski stručnjak, koji tvrdi da danas stojimo na pragu izmene sveta i novog svetskog poretka ili svetskog besporetka.

- I mi ćemo tek videti posledice tog svetskog besporetka, koji je usmeren na uništenje identiteta države. U ovom trenutku vidimo svetske nemire, ratove na istoku, zapadu. A vremenom ćemo moći da analiziramo posledice takve politike - kaže Hatem.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.10.2015. 00:49
Naravno da satanistima smeta Rusija , ruska Pravoslavna crkva i vjerni narod. Pogana zapadna crkva se udruzila sa svim mogucim zl/ikovcima da bi unistila pravoslavlje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online