Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Subota 10.10.2015.
17:18
sputniknews.com A

SAD u problemu: Kome poslati pomoć?

Vašington još ne zna kojim vojnim snagama će pomagati i kako će usmeravati tu pomoć, nakon što su američke vlasti objavile da program obuke i opremanja pobunjenika u Siriji, vredan 500 miliona dolara, obustavljaju jer nije dao nikakve rezultate.

Reuters
Pomagaće...nekome, ne znaju još kome... To će biti "određene grupe boraca protiv terorista kojima vlasti SAD najviše veruju". Međutim, još nisu sigurni kome najviše veruju

Prema rečima portparola Stejt departmenta Džona Kirbija, pomoć će se ubuduće usmeravati ka određenim grupama boraca protiv terorista kojima vlasti SAD najviše veruju. On, međutim, nije mogao da precizira kako će se to poverenje meriti.

Na pitanje novinara o kojoj jedinici mere je reč, odnosno kako će američke vlasti moći sa sigurnošću da znaju da ti ljudi kojima bude usmerena pomoć neće narušavati ljudska prava i odsecati glave, Kirbi je kratko odgovorio:

- Ne mislim da to uopšte može da se izmeri.

Portparol Stejt departmenta je objasnio da će se poverenje ocenjivati na osnovu informacije i iskustava iz proteklih nekoliko godina. 

Razlog zbog kojeg je Amerika obustavila program pomoći pobunjenicima jeste što nije davao nikakve rezultate. Postavlja se pitanje zbog čega se to desilo, a iz Ministarstva odbrane objašnjavali su time što niko nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da borac koji prođe obuku neće odmah preći na stranu Islamske države.

Obustavljanjem programa ugasiće se kampovi za obuku pobunjenika u Jordanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE, dok će manji kamp u Turskoj ostati u funkciji, gde će lideri određenih opozicionih grupa učiti o operativnim manevrima.

POVEZANE VESTI

Subota 10.10.2015. 17:49
Америчка помоћ никад ником није добро донела . Колумбо зашто си открио Америку,зашто .
Subota 10.10.2015. 17:25
И бомбардовање је коштало милијарде, а није дало никакве резултате. Руси су вишенаудили хордама џихада за један дан кампање, него ”коалиција” ѕа 14 мјесеци.
Subota 10.10.2015. 17:59
NAJVEĆI ZLOČINI AMERIKE KOJI SU BILI „GREŠKE“: „Moramo da vas pobbijemo, da bismo vas spasili“ Objavljeno: 10/10/2015 Pre nekoliko dana američki avioni bombardovali su bolnicu u Kunduzu, gradu na severu Avganistana. Tom prilikom ubbijeno je devet lekara i deset pacijenata. Nažalost, ovo je samo kap u moru “kolateralne štete” u decenijama američkih intervencija širom sveta. Kolateralna šteta, orvelovski termin koji američki generali i zvaničnici učestalo koriste nastao je šezdesetih godina prošlog veka. Američki „Si-En-En“ je u svom tekstu pokušao da ukaže na „greške“ američke vojske. -Ben Tre, februar 1968. godine -Skladište u Iraku, februar 1991. -Albanska izbeglička kolona, Kosovo 1999. - Grdelica, RTS, kineska ambasada, Srbija 1999 -Venčanje u Avganistanu, jul 2002. -Novinari „Rojtersa“ u Bagdadu 2007.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online