Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.10.2015.
20:08
Tanjug A

"Rusija podržava kasapina Asada i samo pogoršava situaciju u Siriji"

Britanski premijer Dejvid Kameron ocenio je da su ruske snage pogoršale situaciju u Siriji, navodeći da Rusija podržava "kasapina" Bašara al Asada vazdušnim napadima, čiji cilj često nisu borci Islamske države u toj zemlji.

Reueters
Rusi ne biraju metu: Dejvid Kameron

Kameron je rekao da su ruske snage "pogoršale situaciju" nastavljajući vazdušnu kampanju protiv uporišta IS već četvrti dan. Njegovi komentari usledili su pošto je britanski ministar odbrane saopštio da je obaveštajna služba te zemlje ustanovila da je samo jedan od 20 vazdušnih napada Rusije pogodio centre IS, preneo je AFP.

- Potpuno je jasno da Rusija ne pravi razliku između Islamske države i legitimnih sirijskih opozicionih grupa i, kao rezultat, ona zapravo podržava kasapina Asada, pomaže mu i pogoršava situaciju - rekao je Kameron.

- Rusiju zbog onog što je učinila kritikuje ceo arapski svet i mislim da ima pravo - dodao je Kameron.

- Treba da iskoristimo ovaj trenutak da pokušamo da poguramo sveobuhvatni plan političke tranzicije... jer je to način da se uspostavi mir u regionu - ocenio je britanski premijer.

Nešto ranije, britanski sekretar za odbranu Majkl Falon, izjavio je da je samo jedan od 20 ruskih vazdušnih udara u Siriji izveden na položaje Islamske države.

- Naši dokazi ukazuju da oni bacaju municiju bez navođenja na civilna područja, ubijajući civile i da je bacaju na snage Slobodne sirijske armije koje se bore protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada - rekao je Falon u intervjuu za britanski dnevni list "San".

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da postoje snažni razlozi da se Britanija, koja je do sad učestvovala samo u operacijama protiv IS u Iraku, uključi u vazdušne udare koalicionih snaga u Siriji, ali da želi da se uveri da ima dovoljnu podršku u parlamentu za usvajanje tog predloga.

Falon je kazao da akcije ruskog predsednika Vladimira Putina komplikuju situaciju u Siriji, ali da je britanska vlada ostvarila napredak u ubeđivanju opozicione Laburističke partije da podrži napade u Siriji.

Bilo bi moralno pogrešno to ne uraditi, istakao je Falon.

- Ne možemo da prepustimo francuskim, australijskim i američkim avionima da čuvaju naše britanske ulice bezbednim - dodao je Falon.

Rusija od srede izvodi vazdušne udare u Siriji, a Zapad tvrdi da su gađana uglavnom područja koja drže pobunjeničke grupe, a ne borci IS, za koje ruske vlasti kažu da su meta.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online